U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno se nalazi 14 pacijenata, što je značajno povećanje u odnosu na proteklu sedmicu, kada ih je bilo ukupno osam. Nakon dugo vremena broj hospitaliziran u tom kantonu je dvoznamenkast.

Svih osam pacijenata u prošli su ponedjeljak bili smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica, ali sada su inficirani pacijenti ponovo počeli pristizati u Opću bolnicu Tešanj, koja prošle sedmice nije imala nijednog takvog pacijenta.

ČITAJ JOŠ:  Poticaj od 175.000 KM za kupovinu električnih vozila za 33 korisnika

Direktor OBT Omer Bedak tada je u izjavi za Fenu kazao kako su imali jednog pozitivnog pacijenta, ali da su ga, zbog činjenice da je njegovo stanje kvalificirano kao lakše, bili uputili u kućnu izolaciju i liječenje.

-Danas već imamo šest pacijenata i to je već ozbiljnija situacija. Imamo pogoršanje epidemiološke situacije, ali ćemo tek vidjeti da li je to trenutni skok ili se radi zaista o nekom novom valu. Čitavo smo ljeto imali stabilnu situaciju – kazao je Bedak, koji napominje kako su “potpuno adaptivni za ovakve situacije” te da bez većih problema mogu hospitalizirati 10-15 takvih pacijenata.   

ČITAJ JOŠ:  Svi će se zaraziti – prije ili kasnije

Zenička bolnica ima isti broj pacijenata kao i u prošli ponedjeljak, dok ih je prije dvije sedmice bilo samo pet.

-Trenutno na liječenju imamo ponovo osam pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. U proteklih sedam dana imali smo i jednog preminulog pacijenata pozitivnog na koronavirus – kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Fena

072INFO TV