Portal 072info

U Briselu dogovoreno povećanje kapaciteta za prihvat izbjeglica

Zemlje koje su pogođene dolaskom velikog broja izbjeglica zapadnobalkanskom rutom dogovorile su se da će povećati kapacitete za prihvat, od čega 50 hiljada u Grčkoj, a isto toliko na Zapadnom Balkanu, objavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon završetka sastanka posvećenog zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti.

Grčka je obećala da će do kraja godine stvoriti kapacitete za prihvat 30 hiljada ljudi uz pomoć UN-a, a kasnije još 20 hiljada.

Ostalih 50 hiljada mjesta trebalo bi osigurati u zemljama zapadnog Balkana, ali nije precizirano gdje.

Čelnici osam zemalja članica EU i tri nečlanice (Albanija, Makedonija i Grčka) dogovorile su se da će provesti 17 mjera kako bi stabilizirale i usporile protok izbjeglica.

Čelnici su prihvatili zajedničku izjavu od 17 tačaka, koja je znatno ublažena u odnosu na nacrt koji je pripremio predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i koji je imao 16 tačaka.

U većem broju točaka izbačena je riječ da se čelnici obvezuju na nešto.

Znatno je ublažena tačka u kojoj se kaže da usmjeravanje izbjeglica nije prihvatljivo.

Sada se kaže da “politika usmjeravanja izbjeglica bez obavještavanja susjedne zemlje nije prihvatljivo”.

Čelnici su najavili da će u roku od 24 sata imenovati osobe za kontakt u svojim kabinetima kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinacija u upravljanju izbjegličkim valom.

Saglasni su da će osigurati kapacitete za registraciju izbjeglica i uzimanje biometrijskih podataka, da će razmjenjivati informacije o veličini izbjegličkog vala koji prolazi kroz njihovu zemlju.

Migranti koji ne ispunjavaju uvjete za azil trebali bi biti vraćeni.

Slovenija će dobiti 400 policijaca za nadzor granice na temelju bilataralne pomoći drugih zemalja.

U zajedničkoj izjavi čelnici su pozvali Komisiju da na sedmičnoj osnovi nadgleda provođenje dogovorenih mjera.

federalna.ba

Podijelite članak