U Evropi se ne smije baciti ni opušak, dok u BiH smeća ima na svakom koraku

U Evropi se ne smije baciti ni opušak, dok u BiH smeća ima na svakom koraku

Stanje nacije često se ogleda u odnosu prema okolini, a kada je riječ o svijesti o čistoći i očuvanju okoline, Bosna i Hercegovina nažalost kaska za mnogim evropskim zemljama.

Nedostatak kolektivne svijesti o važnosti održavanja čistog okoliša i neadekvatno zbrinjavanje otpada postali su gorući problem koji zahtijeva hitnu pažnju i rješenja.

U mnogim evropskim zemljama, pitanje čistoće i pravilnog odlaganja otpada tretira se s velikom ozbiljnošću. Organizirane su rigorozne politike i pravila koja propisuju stroge kazne za nepoštivanje propisa o zbrinjavanju otpada.

Na primjer, u Njemačkoj i Švedskoj, stanovnici su obavezni reciklirati i pravilno razvrstavati otpad.

Kazne za nepropisno odlaganje otpada mogu biti vrlo visoke, dosežući i do nekoliko hiljada eura. Isto tako, u Švicarskoj je nepropisno odlaganje otpada strogo kažnjivo, a građani su motivirani da budu ekološki osviješteni kroz različite programe i edukacije.

Nasuprot tome, situacija u Bosni i Hercegovini daleko je od ovih standarda. Bacanje smeća na javnim površinama, neadekvatno odlaganje otpada, pa čak i formiranje ilegalnih deponija postali su uobičajeni prizori. Kazne za takvo ponašanje su ili nepostojeće ili se ne provode adekvatno. Nedostatak efikasnog sistema za reciklažu i pravilno odlaganje otpada dodatno pogoršava situaciju.

Ovakav odnos prema okolini nije samo posljedica loše regulacije, već i duboko ukorijenjenih problema u mentalitetu i svijesti građana. Mnogi ljudi ne vide problem u bacanju smeća gdje god stignu, a društvena odgovornost i svijest o očuvanju prirode su na niskom nivou. Nedostatak edukacije i svijesti o važnosti ekološkog ponašanja dodatno doprinosi ovom problemu.

Primjeri iz Evrope pokazuju da je moguće uspostaviti efikasne sisteme za upravljanje otpadom, ali to zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja i ponašanju. Uvođenje strožih kazni za nepropisno odlaganje otpada, implementacija programa reciklaže i edukacija građana mogu biti prvi koraci ka rješavanju ovog problema. Također, važno je da vlasti prepoznaju ozbiljnost situacije i preduzmu konkretne mjere kako bi zaštitili okoliš i zdravlje građana.

Vrijeme je da se kao društvo zapitamo kakav svijet želimo ostaviti budućim generacijama. Bez zajedničkog napora i promjene u kolektivnoj svijesti, Bosna i Hercegovina će i dalje zaostajati za zemljama koje su shvatile važnost čiste i očuvane okoline. Potrebna je hitna akcija kako bi se stanje promijenilo i kako bismo krenuli putem održivog razvoja i ekološke svijesti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica