U Federaciji BiH vakcinisano 56 posto zatvorenika

vakcinacija 1 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U kaznenopopravnim zavodima na nivou Federacije BiH dosad je vakcinisano 56 posto zatvorenika, potvrđeno je Feni iz Ministarstva pravde FBiH.

Kada su u pitanju uposlenici u spomenutim zavodima vakcinisano je njih 52 posto, a u međuvremenu zavodi nastavljaju s daljnjim aktivnostima u vezi imunizacije koja se obavlja na dobrovoljnoj osnovi, tako da će navedeni postotak u narednom periodu biti dosta veći, ističu iz tog ministarstva.

Nadalje navode kako je zahvaljujući preventivnim mjerama u zavodima dosad evidentirano 25 slučajeva zaraze koronavirusom s tim da nije bilo ozbiljnijih posljedica.

Pojedini slučajevi zaraze dogodili su se na korištenju izvanzavodskih pogodnosti te su osuđene osobe boravile u izolaciji u mjestu boravku pod nadzorom lokalne zdravstvene zajednice.

ČITAJ JOŠ:  Otvoren treći javni poziv projekta EU4AGRI

Svaki zavod je također pripremio prostorije za boravak svih novih osuđenih osoba, ili onih koje dolaze po drugim osnovama u zavod, ili su imali bilo kakve simptome Covida, gdje borave potreban period pod nadzorom zdravstvene službe.

Iz Ministarstva pravde FBiH navode kako su kaznenopopravni zavodi od same pojave Covida-19 postupali u skladu s naredbama, smjernicama i uputama nadležnog ministarstva, kriznih štabova i zdravstvenih institucija, a isto tako i donošenjem samostalnih mjera i aktivnosti u cilju prevencije u borbi protiv suzbijanja koronavirusa.

Vezano za ophođenje i zdravstvenu zaštitu osuđenih i pritvorenih osoba u kontekstu pandemije, iz ministarstva ističu da su zavodi poduzeli sve moguće radnje za zaštitu zdravlja i sigurnosti svih osoba lišenih slobode, kao i osoblja zavoda.

ČITAJ JOŠ:  Kurban-bajram: Bacanjem kamenčića hadžije završavaju obrede

Neke od spomenutih mjera su: karantena za osobe lišene slobode po dolasku u zavod, potom potpune mjere zaštite uz dezinfekciju i korištenje zaštitnih maski, obvezno mjerenje temperature pri ulasku u zavod, redukcija posjeta od drugih osoba i institucija, dezinfekcija prostora, provjetravanje prostorija, ukidanje grupnih aktivnosti i niz drugih mjera.

Trenutno su omogućeni slobodne, redovne i izvanredne posjete osuđenim osobama uz PCR test, antigen test ili potvrdu o cijepljenju. Posjeti su reducirani na prisustvo tri člana obitelji i provode se uz poduzimanje potrebnih epidemioloških mjera.

Što se tiče pružanja zdravstvene zaštite osuđenim i pritvorenim osobama, iz Ministarstva pravde podsjećaju kako sve osobe imaju potpunu potrebnu zdravstvenu zaštitu, dok se posebna pažnja posvećuje ranjivim kategorijama, specifičnim potrebama pojedinih osoba kada su u pitanju starije osobe, invalidne osobe, osobe s kroničnim oboljenjima.

ČITAJ JOŠ:  Delta soj će tražiti nevakcinisane: Ovo su simptomi novog opasnog soja korona virusa... Jeste virulentniji, da li i smrtonosniji?

Uz to, sve osobe lišena slobode imaju na raspolaganju zavodskog liječnika, neuropsihijatra i medicinske radnike koji im svakodnevno pružaju kompletnu zdravstvenu zaštitu. One osobe kojima zavodi nisu u mogućnosti u skladu s vlastitim kapacitetima, pružiti potrebnu zdravstvenu zaštitu u potpunosti, odmah se upućuju na liječenje u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, a troškovi liječenja idu na teret proračuna zavoda.

GODISNJICA
MARKETING