g 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

U Grčkoj je počelo ljeto i vrijeme je za zabave, a strah od virusa je skoro pa nestao kao i volja za vakcinisanjem te je umjesto više od 100.000 vakcinacija dnevno, broj u Grčkoj pao na 85.000. Zbog toga vlada u Ateni sada pokušava potaknuti građane na vakcinisanje nudeći im novac, piše Deutsche Welle.

Od 15. jula svi vakcinisani mlađi od 26 godina dobit će 150 eura. Bonus se isplaćuje kao digitalni kredit nakon prve doze, a može se koristiti za brodove, vozove i avionske karte, smještaj za odmor ili za ulaz na koncerte i muzeje. Premijer Kyriakos Mitsotakis svečano je govorio o “propusnici slobode”.

Premijer je rekao kako se država na ovaj način želi zahvaliti mladima na odgovornom ponašanju.

Ipak, ima i onih koji ovu odluku smatraju nepotrebnom i očekuju da se svaka savjesna osoba svakako vakciniše. Pored takvih razmišljanja, mnogi tvrde i da bi vladi bolje bilo uložiti u gradske prevoze i kontrole pridržavanja mjera i nošenja maske.

Nedostatak volje za vakcinisanjem

Od stanovnika Grčke između 50 i 60 godina starosti, samo je 62 posto vakcinisano do 2.7., iako su mogli rezervisati termine prije više od dva mjeseca.

Ukupno je do 5. jula 2021. gotovo četiri miliona grčkih građana u potpunosti vakcinisano, što je nešto više od trećine stanovništva. To je daleko ispod očekivanja pošto je izvorno vlada željela cijepiti najmanje 50 posto prije otvaranja turističke sezone sredinom jula. Ali prvo nije bilo dovoljno vakcina, a sada nedostaje volje za vakcinisanjem.

Pogodnosti za “covid free” objekte

Uz novčani poklon za mlade, vlada je također najavila pogodnosti za sve potpuno vakcinisane i ograničenja za one koji nisu. Od 15. jula 2021. ugostitelji bi trebali sami odlučiti dopuštaju li samo cijepljenima ulazak u kafiće, barove i restorane, a zatim ih ispuniti do 85 posto kapaciteta ili ponuditi “mješovite sobe” i 50 posto ispunjenog kapaciteta.

Postoje dvije opcije, najavilo je nadležno ministarstvo krajem juna, “covid free” objekte u kojima je ulazak dopušten samo potpuno vakcinisanim osobama ili osobama koje su prebolile koronu i “mješovitih prostorija” koje mogu posjetiti i necijepljene osobe. Osim gastronomije, i klubovi mogu sami odlučiti kako postupati sa zaštitom od koronavirusa.

Ipak, mnogi ugostitelji misle da je ideja “covid free” loša.

Prije tri sedmice ministar Adonis Georgiadis rekao je na televiziji da bi radnici koji odbiju vakcinu mogli dobiti otkaz. Ovu je izjavu odmah demantovala vladina glasnogovornica. Ali rasprava o obveznoj vakcinaciji i dalje će se zahuktavati, čak i ako to nije u okviru grčkog ustava.

Stadioni samo za vakcinisane

Samo potpuno vakcinisane osobe moći će posjetiti stadione koji su prvi put u godinu dana otvoreni za posjetitelje od 1. jula. Vlasnik fudbalskog kluba Olympiakos, Vangelis Marinakis, prvi je to objavio za njegov stadion, a tek nakon toga vlada je isto objavila za stadione u cijeloj Grčkoj.

Od 15. jula neimunizirani moraju pokazati negativni test na koronu za ulazak u zatvorene prostorije kao klubove, diskoteke, koncertne dvorane, ali i za kina na otvorenom i pozorišta u kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Testiranje nije dovoljno

I putnici na brodovima, koji nisu vakcinisani, moraju od 5. jula pokazati negativni brzi test, koji mora biti napravljen kod liječnika. Jednostavno i često nepouzdano samotestiranje više nije dovoljno. To ima smisla ako se želi pravovremeno zaustaviti širenje delta varijante virusa na grčkim otocima. Ali za sada nema kontrola na trajektima.

Od ovog ljeta puno se očekivalo, najmanje 50 posto prihoda od 2019. Tada, u toj vrlo uspješnoj turističkoj godini, prihod je iznosio 18 milijardi eura bez krstarenja. Ali turisti iz Engleske još ne dolaze, Nijemci tek polako počinju, a Rusi su vrlo neodlučni. Jedan od razloga je što vakcinisani ljudi imaju gotovo svaku slobodu u Grčkoj, ali rusko cjepivo Sputnik V nije priznato. San o dobrom turističkom ljetu mogao bi ostati samo san.