Portal 072info

U kojem mjesecu je najbolje začeti: Evo kad se rađaju najzdravija djeca

Na impresivnom uzorku od 2700 trudnica ovu su teoriju punih 5 godina testirali američki znanstvenici. Otkrili su bitne razlike u zdravlju djece rođene u različitim godišnjim dobima

Ko želi zdravo dijete najbolje je da se primi posla tamo negdje oko Božića, kažu znanstvenici. Najpoželjniji mjesec za začeće zdravog djeteta je upravo poslijednji mjesec u kalendarskoj godini.

Mjesec koji treba izbjegavati je juni, a konkretni razlozi zašto je tomu tako još nisu utvrđeni. Znanstvenici pretpostavljaju kako je juni loš mjesec za začeće zbog toga što se baš u tom mjesecu najviše koriste pesticidi u industrijskoj poljoprivredi.

Također, vjeruju kako na zdravlje djeteta u utrobi majke utječe i nedostatak vitamina D, kojeg naše tijelo proizvodi potaknuto sunčevom svjetlošću. Stoga one bebe, čije su majke u poslijednjim fazama trudnoće bile izložene sunčevoj svjetlosti, rađaju teže i veće.

Profesor Sveučilišta u Indiani Paul Winchester kaže kako za se za Valentinovo napravi poražavajuće malo djece, dok se za Božić ti brojevi penju do samoga vrha. “Juni je najgori mjesec. Djeca koja su začeta u tom mjesecu rađaju se preuranjeno i imaju najmanje šanse za preživljavanje”, kaže Winchester za Mirror.

“Želite li izbjeći poteškoće pri porodu i prijevremeni porod onda izbjegavajte juni. Naša su istraživanja pokazala da je broj iznenada preminule dojenčadi najviši upravo u tom mjesecu”, upozorava stručnjak.

Britanski stručnjak za reproduktivnu medicinu Stuart Lavery također tvrdi kako godišnje doba u kojemu je začeto, bitno utječe na razvoj ploda u maternici. “Postoji nekoliko različitih teorija, ali definitivno se slažemo da je reprodukcija osjetljiva na pitanje količine svjetlosti kojoj je trudnica izložena”, ističe Lavery. Zagađenost zraka također su čimbenici koje su znanstvenici uvrstili u istraživanje.

Podijelite članak