U Kolumbiji otkrivena tona kokaina namijenjena Balkanskom kartelu

U Kolumbiji otkrivena tona kokaina namijenjena Balkanskom kartelu

U luci Buenaventura kolumbijska policija zaplijenila je tonu kokaina, koja je bila namijenjena Balkanskom kartelu radi distribucije u zapadnoj Evropi. Prema izvještaju kolumbijskih medija, da je droga stigla do zapadne Evrope, imala bi vrijednost od 75 miliona dolara.

Kako je prenio “caracol.com.co”, Uprava za borbu protiv šverca narkotika u saradnji sa Tužilaštvom, rutinskom inspekcijom u luci Buenaventura, uočila je kontejner sa robom od krzna i kože koja je imala nedosljednosti u pečatima. Roba je došla iz luke Gvajakil, Ekvador. Destinacija broda je, kako se navodi, bila Bugarska.

– Prema preliminarnoj istrazi, ovu drogu je trebalo da dobije Balkanski kartel iz Evrope i distribuira je u zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke, gdje bi ovaj tovar koštao oko 75 miliona dolara – naveo je kolumbijski “caracol.com.co”.

Ekvador je posljednjih godina postao sigurna enklava za djelovanje evropskih švercera droge, naročito Albanaca, Crnogoraca, Španaca, Grka, Holanđana i Belgijanaca. To je naveo ekvadorski list “Primicias”.

Između 2017.godine i 2021. godine, prema migracionim izvještajima, u tu zemlju je ušao 721 Albanac, 1.053 Bjelorusa, 3.111 Grka i 192 Crnogorca.

Prema navodima “Primiciasa”, procjenjuje se da 30 odsto njih dolazi zbog šverca droge, a nastanili su se u zatvorenim zonama luke Gvajakila.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE