U litar vode stavite malo bijelog luka, i popijte na prazan stomak: Efekat jači od lijekova!

Ova namirnica nije bez razloga u narodu poznata kao prirodni antibiotik Bijeli luk je jedna od najmoćnijih namirnica kada je u pitanju zdravlje – poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak, poboljšava rad disajnih puteva, čisti jetru i bubrege, a odličan je i kao pomoć u suzbijanju bolova u želucu i dijareje. 

U našem je narodu poznat je kao prirodni antibiotik, jer sadrži alicin, jedinjenje sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem. 

Istraživanja birtanskog Univerziteta Šefild pokazala su da ekstrakt ove moćne namirnice ubija i uništava rast većine streptokoka i gingivalisa, ali pruža i značajnu pomoć u borbi sa virusom herpesa. 

Delovanje bijelog luka najjače je kada se konzumira na prazan želudac. Tada su bakterije najranjivije i teže se odupiru njegovim moćima. S obzirom na to da je konzumacija sirovog bijelog luka mnogima odbojno u jutarnjim satima, s obzirom na posao i druge obaveze, sličan efekat moguće je postići ako se od bijelog luka napravi jednostavan napitak. 

Recept: Očistite 8 čenova bijelog luka, stavite ih u litar vode i izgnječite. Za pripremu napitka koristite domaći bijeli luk, po mogućstvu organski.  Tako pripremljenu tečnost stavite u frižider bar sat vremena prije konzumacije. 

Primena: Pomešajte 2 dl obične negazirane vode sa 50 ml vode sa bijelim lukom, pa popijte na prazan želudac, preporučuje se da pijete napitak pomoću slamčice. Ako se trenutno borite sa nekim bolestima, nastavite da pijete istu količinu vode svakih dva sata.  Napitak od bijelog luka možete držati u frižideru do tri dana. 

Savjet: Osim učinkovite eliminacije bakterija i virusa, napitak jača organizam, pa se preporučuje da ga konzumiraju i osobe koje osjećaju da će se prehladiti ili se oporavljaju od bolesti.

S obzirom na to da bijeli luk filtrira toksine iz jetre, odličan je i za one koji namjeravaju da sprovedu detoksikaciju.