59fb0048e7d51a167bc1a97089a911ab
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 14, 2021 @ 20:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ovih dana u Jablanici je predstavljena nova ponuda Muzeja i nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja. Već više od dvije godine Muzej radi na osavremenjavanju i obogaćivanju svoje ponude nastojeći pratiti savremene trendove i velike svjetske muzeje.

Ovih dana u Jablanici je predstavljena nova ponuda Muzeja i nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja.

Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova izložba “Rat i umjetnost” nova je postavka u Muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima partizana i inspirisani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela. Centralni eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv “Nošenje ranjenika”. Izložba je osim pjesnicima, piscima i slikarima, posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.

Izložba “Prema modernom društvu” posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti. Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama. Ovo je priča o periodu ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetioci sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati avione, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja. Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju omogućen je povratak u 1943. godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu. Posjetilac se na neko vrijeme nalazi u ulozi partizana, sluša zapovijedi i ispunjava zadatke koje dobija iz vrhovne komande. Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Također, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči. Svaki posjetilac besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja. Vodiči su dostupni na bosanskom / hrvatskom / srpskom / crnogorskom te engleskom jeziku. Trenutno se radi prijevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 tačaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tokom posjeta.

Za posjetioce Muzej svoja vrata otvara svakog dana od 10 do 18 sati.

LIDER