AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Javnost u Zenici ogorčena je i oštro osuđuje odluku Vlade Federacije BiH kojom je univerzitetsko kliničkim centrima dodijeljeno 30 miliona maraka za borbu protiv koronavirusa, dok Kantonalna bolnica u Zenici nije dobila niti jednu marku, a gdje se nalaze četiri slučaja koronavirusa.

Ovaj primjer samo je još jedan u moru onih da su čelni ljudi naše zemlje, iza kojih stoji Stranka demokratske akcije (SDA), po ko zna koji put okrenuli leđa građanima Zenice, samo što zgrožava činjenica da je to ovaj put učinjeno u vrijeme kada je proglašeno stanje prirodne nesreće.

O sramoti Vlade FBiH govorio je i Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, koji je više nego razočaran.

-Mi smo iz naših sredstava predvidjeli 500.000 KM za zaštitnu opremu, pa ne imali para od drugih nivoa vlasti mi smo planirali tu opremu nabaviti. Ipak, očekujemo podšrku Federalne vlade jer epidemija ne zna za granice kantona, ni Federacije BiH i glavna bitka se vodi na niovu primarne zdravstvene zaštite u smislu izolacije, nadzora, evidentiranja i educiranja, a onda u kantonalnim bolnicama koje su prve linije odbrane. Ako nemamo sve što nam treba i što je bitno, onda je borba prilično upitna i šta će iz toga proslijediti. Ovom prilikom upućujem apel, poziv i zahtjev Federalnoj vladi da nam pomogne jer ako se bude pomagalo samo kliničkim centrima ne znam kako će se ovo završiti – izjavio je Skomorac za “Klix”.

Apsurdi se ne zaustavljaju samo na federalnom nivou. Slična stvar dešava se i na nivou Zeničko-dobojskog kantona. Naime, Vlada ZDK, sa premijerom Mirzom Ganićem (SDA), odobrila je minimalnih 500.000 KM. Isti ovaj iznos odobrio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji je pozvao Vladu ZDK da izdvoji više sredstava.

-Pozivam sve nivoe vlasti da stave na raspolaganje sva raspoloživa novčana sredstva, te Vladu ZDK da što prije poveća sredstva za ove namjene. Mi smo, kao grad, izdvojili isti iznos kao Kanton, oni moraju više od toga – kazao je Kasumović.

Uzme li se u obzir da je Vlada ZDK izdvojila mizernih 500.000 KM, u poređenju sa iznosom koji je izdvojio grad, postavlja se pitanje koliko bi, ustvari, grad i da li bi uopće izdvojio sredstva da je gradonačelnik Zenice neko iz škrte SDA?!

Jedno je sigurno, SDA-ovi premijer ušićare i štede na Zeničanima, a u ovim trenucima, barem tako djeluje, svi su im važniji nego grad Zenica.

O poniženju Zenice govorio je i Eldin Vrače, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

– Ovakva odluka je u najmanju ruku ponižavajuća za sve građane koji dolaze sa područja SBK, ZDK i USK. Izražavam protest za ovakvu sramotnu i nepromišljenu odluku Vlade FBiH, kao da građani Zenice, Travnika i Bihaća ne pune taj isti budžet – kazao je Vrače u izjavi za Klix.

Ogorčeni Zeničani, na društvenim mrežama, također su ogorčeni ovakvim maćehinskim odnosom SDA, odnosno njihovog premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

-Ni u čemu Zenice, totalno je odbačena, a najviše su je izmuzli. Koja je ovo sramota! Zar se i bolnice dijele gospodine Novaliću, zar Zeničani ne pripadaju BIH? Uništili su sve u Zenici što su mogli i pokrali, od simbola grada pa svega ostalog, moj glas neće dobit pogotovo zbog ovog seljaka od premijera – samo su neki od komentara građana.

I uistinu, iako se BiH i svijet nalaze u teškoj situaciji i nastoje na sve načine izboriti sa pandemijom koronavirusa, građani su svjesni da nakon blokade budžeta grada Zenice u režiji SDA, a sada i nakon neizdvajanja niti jedne marke za zeničku bolnicu, u oktobru treba konačno kazniti kontinuirano okretanje leđa Zenici i dugogodišnje opstruiranje razvoja grada iza kojeg stoji SDA.