U Nizozemsku bh. građani mogu putovati kod partnera, ali ne i kod rodbine

amsterdam 2799491 960 720

Ukoliko želite da obiđete rodbinu u Nizozemsku, s obzirom na korona virus, to nećete moći, ukoliko nije u pitanju teško bolestan bliži član porodice ili sahrana ili ako imate partnericu koja treba da se porodi.

Ukoliko ste otac koji želi da prisustvuje porodu, morate imati papir na kojem je potvrđeno da ste priznali očinstvo i dokaz da je partnerica trudna više od 34 sedmice.

Dakle, ako niste u zemljama članicama Evropske unije, u Nizozemsku možete putovati samo ako je vaša svrha putovanja obuhvaćena drugom kategorijom izuzeća. Ponesite sa sobom dokumente koji objašnjavaju svrhu vašeg putovanja koje možete pokazati po dolasku na aerodrom i tada će vam biti dozvoljen ulazak u Nizozemsku.

Na naš upit u Ambasadi Nizozemske u Sarajevu o tome ko može putovati u tu zemlju, rekli su nam kako putovanje u Nizozemsku generalno nije moguće, osim za posebne kategorije i specifične situacije.

Nizozemska je veoma precizno odredila ko može ili ne putovati, a oni kojima je dozvoljen ulaz, ne treba PCR ili serološki test.

Copy

Ako ste pak u “vezi na daljinu” s nekim iz Nizozemske, možete tamo putovati pod uvjetom da ispunjavate uvjete za dugotrajnu vezu, u vidu nekih dokaza o vašoj vezi. Možete ostati do 90 dana u roku od 180 dana. Djeca koja su mlađa od 18 godina također mogu putovati s vama. No, po dolasku u Nizozemsku, možda će se od vas tražiti da idete u karantin u trajanju od deset dana, ali to ovisi o zemlji iz koje putujete.

S obzirom da je Nizozemska jasno navela pravila po kojima možete ili ne putovati u tu zemlju, sve detalje možete pronaći na sljedeća dva linka. Link 1 i link 2. 

S problemima prilikom putovanja u Nizozemsku susrela se i Anida Sokol koja živi u Sarajevu. Ona ima sestru blizanku u toj zemlji i ne može je posjetiti.  

“Pandemija koronavirusa je značajno ograničila mogućnost kretanja i mogućnost ulaska u zemlje EU građanima Bosne i Hercegovine i građanima regije. Evropska unija je objavila i s vremena na vrijeme revidira popis zemalja čiji građani imaju slobodan ulazak u države članice Unije. Ovaj popis nije obavezujući, ali ga veliki broj članica poštuje. Određene članice prave iznimke i dopuštaju ulazak građanima BiH uz određene uvjete, kao što je testiranje na koronavirus”, rekla nam je Sokol te naglasila kako od marta nema mogućnost da posjeti sestru.

S obzirom na to da se ne vidi kraj pandemiji koronavirusa i da se situacija dodatno pogoršava, smatram da bi se na nivou Evropske unije, pa onda i na nivou država članica trebala proširiti lista osoba i lista razloga pod kojim se može ući u EU zemlje (naprimjer poslovni razlozi ili porodične veze). Prije liberalizacije viznog režima, mogli smo putovati u EU zemlje, uz određene uslove i naravnu vizu, a sada ne možemo ni to“, dodala je.

Ističe kako brojni bh. građani imaju članove porodica u EU zemljama te da smatra da je neophodno da se takvim građanima omogući ulazak, uz naravno poštivanje svih epidemioloških mjera.

Također mi je nejasno kako se ovo pitanje do sada ne problematizira u medijima, među građanima ali i na nivou državnih struktura i političara“, naglasila je.

Sokol je komentarisala i odredbu po kojoj u Nizozemsku mogu otići bh. državljani koji imaju vezu na daljinu, ali ne mogu u posjetu porodici, kakav je kod nje slučaj.

Pa meni je iskreno to malo zbunjujuće. Veza na daljinu se smatra ona koja je duža od tri mjeseca i za nju je potrebno dostaviti dokaze, npr. zajedničko putovanje. Sestra i ja smo blizanke i veoma smo bliske i u ovakvim okolnostima pitanje je kada ću je moći posjetiti. Pandemija traje osam mjeseci i brojni građani nisu imali priliku da vide članove svojih porodica a s pogoršanom epidemiološkom situacijom, ne postoje naznake da će se to uskoro desiti. Razumijem ozbiljnost situacije ali smatram da uz poštivanje epidemiloških mjera je potrebno omogućiti posjete članovima porodice, pa i posjete iz poslovnih razloga“, kazala je za N1.

“Pandemija je uticala na sve sfere naših života pa tako i na porodične i partnerske odnose, ali često i služi kao izgovor za sputavanje slobode kretanja i ljudskih prava”, mišljenja je Sokol.

Rekla nam je je i da je kontaktirala Amabasadu Nizozemske u BiH dva puta s istim pitanjima, tj. kakva su pravila za putovanja za bh. građane.

“Ne mislim da Ambasada ima odgovor na to kada će mjere biti olakšane jer se ove odluke prvo donose na nivou EU, pa onda na nivou članica, ali i ovise od epidemiološke situacije. Iskreno, informacije koje pronalazim na internetu su jako šture i mislim da su građani zbunjeni, često se informacije prenose preko prijatelja i poznanika. Također, mediji jako malo izvještavaju o mogućnostima putovanja tokom pandemija, povremeno se pojavi vijest o tome da je BiH i dalje na listi zemalja EU kojima je zabranjen ulazak. Ne elaboriraju se niti ispituju odluke i politike pojedinih zemalja, naročito onih u koje bh. građani često putuju ili imaju članove porodice npr. Njemačka, Švedska, Danska, Holandija”, rekla je.

Bosna i Hercegovina je inače stavljena u narandžastu listu Nizozemske kada je u pitanju broj zaraženih na 100.000 stanovnika.

N1

Prethodni članakSeks-turizam u Italiji: Mjesto na koje turisti dolaze ispuniti skrivene želje
Sljedeći članakVrlo strogo u Slovačkoj: Iz stana se smije samo na posao, u prodavnicu i Hitnu