U noći na ponedjeljak: Svemirska letjelica nekontrolirano pada na Zemlju

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 treba se u noći na ponedjeljak nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA) u svom predviđanju.

– Naša ekipa predviđa da bi se to moglo dogoditi između 1. aprila poslijepodne i 2. aprila rano ujutro, a najvjerovatnije oko 1.25 sati- ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici dodajući da je predviđanje “podložno promjenama”, prenosi Dnevnik.hr

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u martu 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njenim “padom”.

– Nema razloga za zabrinutost – objavio je na društvenoj mreži CMSEO, kineski inžinjerski ured za letove s ljudskom posadom.

“Najveći dio stanice će izgorjeti pod utjecajem izuzetno visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu”, ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

No “s obzirom na to što se događalo kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati da neki dijelovi neće izgorjeti i da će pasti na Zemlju”, dodaje agencija.

Područje na koje bi ostaci stanice mogli pasti veoma je široko. “Smješta se između 43 stepena sjeverne i 43 stepena južne geografske širine”, ističe ESA u subotu. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Evrope, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju, velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne.

U 60 godina koliko se organiziraju svemirski letovi, bilo je oko 6.000 nekontroliranih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa, rekao je Stijn Lemens iz ESA-e.

Samo jedan komad takvog objekta pogodio je jednog čovjeka u rame, ali ga nije ozbiljnije povrijedio.

Dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE