U ovom gradu nema zezancije: Turisti koji budu mokrili u more plaćaju kaznu od 750 eura

Španija važi za jednu od najpopularnijih turističkih destinacija, naročito ljeti. Poznata još i kao zemlja sunca, u posljednje nas je vrijeme iznenadila pojedinim “zakonima”, a jedan od njih sada odnosi se i na turiste koji se vole opustiti na plaži.

Naime, gradić Vigo na sjeverozapadnoj obali Španije, nalazi se svega 35 kilometara od Portugala te je zbog toga mnogima pristupačna destinacija za ljetovanje u ovoj zemlji. Međutim, sada je uveo pravila koja se možda neće dopasti onima koji su ga planirali posjetiti.

Gradsko vijeće Viga donijelo je zakon kojim se zabranjuje obavljanje male nužde u moru ili plaži, a koje će se kažnjavati novčanom kaznom od 750 eura (645 funti) za svakoga ko bude uhvaćen kako to čini.

Prema novim pravilima, javno mokrenje na plažama proglasili su “kršenjem higijenskih i sanitarnih propisa”, a iako nisu pojasnili kako namjeravaju nadzirati plivače i turiste na lokalnim plažama, istakli su kako će postaviti i javne toalet kućice kao još jednu mjeru za suzbijanje ovog problema.

Ipak, to nije jedina stvar koju turisti neće imati priliku raditi na plažama. Istim potezom, vijeće Viga zabranilo je korištenje sapuna i šampona u moru, kao i pranje posuđa u morskoj vodi.

Ovo, inače, nije prvi obalni grad u Španiji koji je uveo ovakve zabrane. Godine 2017. godine San Pedro del Pinatar na jugoistoku Španije zabranio je “golišavo hodanje”, igre s palicama i loptama, kao i “rezervisanje” mjesta peškirima.

One koji okolo budu hodali “polugoli”, odnosno u kupaćem kostimu ili golog torza, s čime se često srećemo ljeti, Španci bi mogli kazniti iznosom od 750 eura.

U međuvremenu, ni paljenje jednokratnog roštilja na plaži nije poželjno, a takvo što kažnjava se sa čak 1500 eura (1289 funti), dok su sa Mallorce i Ibize najavili kako u određenim hotelima, a u “all inclusive” aranžmanima, turisti više neće imati “neograničenu količinu pića”, već njih šest dnevno – tri tokom dana i tri navečer,

Španija se i ove godine suočava sa turistima koji su razuzdani na brojne načine, a među njima najgore kategorije su svakako oni pijani, neuredni ili jednostavno – bezobrazni, s čime su u skladu, sasvim razumljivo, nastala i spomenuta pravila.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE