Portal 072info

U ponedjeljak isplata uvećanih penzija u Federaciji BiH

Penzionerima u Federaciji BiH stiže povećanje primanja. Iznimka su oni s najvećim penzijama, a povećanje će dobiti i oni koji su penzionisani pod povoljnijim uvjetima.

Iz Federalnog udruženja penzionera traže da vanredna povećanja penzija budu što češća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi maj je građanima, između ostalog, donio i veće račune za plin. To će najviše osjetiti penzioneri, pogotovo oni s minimalnim penzijama. Njima će u ponedjeljak uz povećanje penzija biti isplaćen retroaktivni iznos od januara ove godine.

“Minimalna penzija će za april biti 371 KM i tako u toku 2019. Sada će dobiti i razlike za prva tri mjeseca. Tako da će penzioneri s minimalnom penzijom skupa s razlikama dobiti 407 KM”, navodi Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Udruženja penzionera Federacije BiH ističu da se usklađivanje svih penzija osim onih najvećih vrši po podacima rasta bruto društvenog proizvoda i troškova života. S obzirom na to da, kako ističu, PIO nije dobio službene podatke od Zavoda za statistiku za prošlu godinu, odlučili su penzije povećati akontativno. Hoće li ostati ovaj nivo povećanja ili će on biti veći trebalo bi se znati u junu ili julu.

“Ovo povećanje, odnosno usklađivanje odnosi se i na branitelje koji su penzionisani po posebnom zakonu. Kod njih je poseban zakon u kome nema da BDP utiče na njihovo povećanje”, pojašnjava Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vanredno povećanje primanja

Najveći broj pripadnika treće životne dobi su oni s minimalnim penzijama. Iz Udruženja traže da Federalna vlada iskoristi zakonsku mogućnost za vanredno povećanje njihovih primanja. Fadil Novalić, federalni premijer, kaže da minimalna penzija treba biti veća od 400 maraka. U Zavodu PIO kažu da su finansijski stabilni.

“U ovam mjesecu će iznos za penzije biti preko 200 miliona i imat ćemo ta sredstva kao prihod. Povećana je zaposlenost, prosječene penzije, finansijska disciplina tako da smo finansijski stabilni i likvidni i očekujemo da ćemo tako i ostati u narednom periodu”, kaže Krnjić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prošle godine 1. marta penzija je bila 326 KM, a sad će s ovim povećanjem biti 370. To je veoma veliki procenat. Susjedne zemlje imaju mnogo manji procenat rasta, iako one nisu u boljem položaju kada je materijalna situacija nego mi”, navodi Mehić.

Dok rastu životni troškovi, a raste i vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini. Tako će za one koji budu penzionisani u ovoj godini opći bod biti u visini od 14,50 maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalna.ba

Podijelite članak
  • 70
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME