U posljednje tri godine BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača

3cdd3eb1 cc4a 4906 964b 2aad299658eauio bih kamioni

Ogromna potražnja za profesionalnim vozačima u Velikoj Britaniji, ali i drugim zapadnim državama, dovala je do još većeg nedostatka ovog kadra u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, upozoravaju prevoznici.

Navode da će trend odlaska u budućnosti biti isti, ako ne i veći, pa pitaju ko će u narednom periodu voziti kamione i autobuse?

Vozača kamiona u Bosni i Hercegovini godinama nedostaje, a prevoznici upozoravaju da je već počeo novi egzodus ovog kadra, zbog čega je kako navode gotovo nemoguće naći vozača. Iz udruženja prevoznika Republike Srpske poručuju da je u posljednje 3 godine iz BiH u inostranstvo otišlo preko 5 hiljada profesionalnih vozača.

Predsjednik Udruženja prevoznika Nikola Grbić navodi da se u Velikoj Britaniji, pa čak i Sjedinjenim Američkim Državama vozačima zarade kojima domaće firme nikako ne mogu da pariraju.
Probleme sa radnicima imaju i firme koje obavljaju putnički prevoz jer sve je teže naći i vozače autobusa. Iz Udruženja saobraćaja i veza upozoravaju da je ovaj problem trebalo rješavati sistemski, međutim od nadležnih institucija nije bilo pozitivnog odgovora na ovakve zahtjeve.

Država je u proteklim decenijama propustila šansu da se u većoj mjeri bavi ovim problemom, kažu ekonomisti, a ova oblast je prepuštena tržištu zbog čega je ovakvo stanje bilo očekivano.

Prevoznici kažu da se u pandemiji virusa korona pokazalo koliko je njihov posao važan, kada su vozači išli u žarišta epidemije i dovozili hranu i medicinsku opremu, a sada smo kako navode, pred situacijom da to neće imati ko da radi piše BN