U posljednjih 50 godina broj Jevreja u Evropi se smanjio za 60 posto

Screenshot 1 1943

U posljednjih pet decenija broj Jevreja u Evropi se smanjio za 60 posto. Među najznačajnijim razlozima za to je i raspad Sovjetskog Saveza zbog kojeg su se otvorile granice, pokazala je studija.

Od ukupnog broja Jevreja u svijetu samo njih devet posto živi u Evropi. Na kraju 19. stoljeća njih 90 posto je živjelo na Starom kontinentu. Pretpostavlja da trenutno na ovom kontinentu živi 1,3 miliona Jevreja, što je 0,1 posto od ukupnog broja stanovnika na planeti Zemlji. U Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj živi ih dvije trećine.

Spomenuti podaci su objavljeni u studiji Instituta za istraživanje politika čije je sjedište u Londonu. Studijom su bile obuhvaćene skoro sve evropske zemlje.

“Jevreji ne samo da su bili integralni dio evropske historije i kulture, nego su jedna od najstarijih i najizvornijih zajednica. Međutim, slabosti zbog nepostojanja matične države često su ih dovodile u stanje nestabilnosti, što je za posljedicu imalo njihove snažne uspone i padove”, navedeno je u studiji “Jevreji u Evropi na prijelazu milenijuma”.

Na prijelazu između 18. i 19. stoljeća njihov broj je iznosio više od deset miliona, a do Drugog svjetskog rata 16,5 miliona. Taj broj je rastao prije svega u istočnoj Evropi, a onda u Americi, Palestini i sadašnjem Izraelu.

Holokaust u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja je doprinio da ih sada ima 11 miliona. Do 1880. godine u Evropi ih je živjelo 88 posto od ukupnog broja. Do 1945. taj broj je smanjen na 35 posto, 1970. na 26 posto i 2020. na devet posto. Najveći pad desio se u istočnoj Evropi gdje je 1945. živjelo 26 posto Jevreja, a sada ih ima tek dva posto.

Od 1969. do 2020. godine prostor bivšeg Sovjetskog Saveza je napustilo 1,8 miliona pripadnika ovog naroda.

Prema ovoj studiji, 70.000 Jevreja rođenih u Izraelu trenutno živi u Evropi, a od tog broja njih 25 posto u Velikoj Britaniji. Većina evropskih Jevreja ne planira migrirati u Izrael ili bilo gdje drugo.

Većina Jevreja je proevropski orijentisano za razliku od domaćeg stanovništva, piše britanski dnevni list Guardian.

Prethodni članakAmerički istraživači tvrde: Cvijeće mijenja boju zbog klimatskih promjena
Sljedeći članakOvo ima samo u Sarajevu: Časna na romobilu izazvala oduševljenje prolaznika