U Privrednoj komori FBiH razgovor o uzgoju kinoe u BiH

U Privrednoj komori FBiH razgovor o uzgoju kinoe u BiH

Na inicijativu predsjednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisustvo ekonomskog atašea Republike Turske u BiH Sedata Yildiza, u organizaciji potpredsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića upriličen je sastanak s predstavnicima naučne institucije i privatne inicijative iz BiH radi uzgoja kinoe u BiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Prof. Mirha Đikić s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP, kako se navodi, već su u fazi eksperimentalnog uzgoja spomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija. Kinoa se također s uspjehom uzgaja i u Danskoj. Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca marketa “dm” a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane jer njena nutritivna vrijednost može da ‘postidi’ sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspješno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra bi se trebala završiti registracija i akreditacija sjemena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe, saopćeno je iz Ureda potpredsjednika Privredne komore FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE