U prvoj sedmici maja nam stiže 100.620 doza Pfizera u okviru COVAX mehanizma

2 28
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je potvrdilo danas da ćemo 100.620 doza Pfizer vakcina iz COVAX programa dobiti u prvoj sedmici maja.

Oni navode da ćemo, u zavisnosti od plana isporuke proizvođača, Pfizer vakcine dobiti u periodu od 3. do 9. maja, a svih 100.620 vakcina ćemo, kako tvrdi ovo ministarstvo, dobiti u jednoj turi.

Ranije je najavljeno da će ove doze stizati do kraja juna.

Osim Pfizer vakcina, iz COVAX programa očekujemo i još 81.600 doza AstraZeneca vakcina, a nedavno su iz te farmaceutske kompanije pomjerili planirani rok za dostavu tih vakcina. Naime, ove doze su trebale stići 22. aprila, no novi rok za isporuku je kraj aprila ili početak maja.

Ukupno je BiH, preko GAVI-ja, tj. COVAX-a kupila blizu milion doza vakcina, a kroz EU mehanizam možemo očekivati da će stići i 380.000 AstraZenece i 135.000 Pfizera.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je, kako kažu, kao i do sada poduzelo sve neophodne aktivnosti kako bi vakcine nesmetano i u što kraćem roku mogle biti isporučena stanovnicima BiH.

Predsjedništvo BiH je prošle sedmice dalo saglasnost i za kupovinu 200.000 Pfizer vakcina, a danas smo iskazali zainteresovanost na državnom nivou i za 720.000 Pfizerovih doza poslavši ovoj američkoj kompaniji pismo namjere.