Portal 072info

U razmaku od pet kilometara razlika u cijeni goriva 15 feninga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da veliki svjetski naftni magnati diktiraju cijenu goriva i u BiH, znaju i ptice na grani. Međutim, s obzirom na nelogičnosti u tim cijenama, dolazi i do brojnih polemika, piše Večernji list BiH. 

Primjerice, drugi tjedan zaredom padaju cijene nafte na svjetskom tržištu, no u BiH cijena se još ne spušta ni za fening. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, litra bezina 95 ovdje je 2,26 KM, benzina 98 je 2,36, a dizela 2,31 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijene ovise o nizu čimbenika

– Dakle, naše vozače ništa nije obradovalo iako je na londonskom tržištu cijena barela pala 6,1 posto – na 64,50 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 8,8 posto, odnosno na 53,50 dolara – pišu Nezavisne i navode da se naftni distributeri u BiH pravdaju kako njihovi cjenici ovise o nizu čimbenika. Postoji mogućnost da bi se krajem tjedna cijena mogla sniziti za 5 do 10 feninga, no službenih potvrda još nema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedavno je ekonomski analitičar Zoran Pavlović komentirao ovakvu situaciju na bh. tržištu. – U Bosni i Hercegovini cijene goriva stagniraju ili rastu iako one na svjetskom tržištu padaju. Imate sasvim neobične okolnosti koje daju indikaciju da distributeri goriva pokušavaju iskoristiti tu fluktuaciju svjetskih cijena da ostvare dodatni profit. Očito ne postoji nikakva jasno i transparentno definirana matrica formiranja cijena goriva u Bosni i Hercegovini, nego je to stvar odluke vlasnika benzinskih crpki i velikih distributera – istaknuo je analitičar.

Upravo na takve stvari sumnjalo se prije nekoliko godina, točnije početkom 2016. godine kad su neki naftni trgovci snizili cijenu goriva na čak 1,31 marku pa je Federalna tržišna inspekcija to zabranila. Na tim crpkama stvorili su se kilometarski redovi i ljudi su se počeli pitati do koje najniže cijene može ići gorivo, a da svi budu zadovoljni. Tako i u ovom trenutku, kad se građani žale na visoke cijene, u zapadnoj Hercegovini može se naći nekoliko crpki koje litru dizela prodaju za 2,21 marku, dok je na udaljenijim, primjerice, pet kilometara, cijena za 15 feninga viša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernjakova ekipa razgovarala je s vozačima koji često toče na tim crpkama, a jedan od njih je istaknuo kako je višegodišnji vozač.

Unutarnji sukobi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Crpka na kojoj smo sada često ima barem 10 feninga niže cijene goriva i nikad se ne rukovodi time što rade druge crpke jer nekad se dogodi da se cijene izjednače, ali tvrdim kako je to najbolji način funkcioniranja. Gorivo je kvalitetno, radnici su im uvijek isti, što znači da su stabilni u prodaji, a djeluje mi da su više oslonjeni na stanje na svjetskom tržištu nego na to što im radi konkurencija. Smatram da su nama više naštetili unutarnji sukobi, a najviše ispaštaju građani. Pogledajte Francusku, bogatiji su od nas, a skoro su nedavno državu zapalili zbog cijena goriva, dok je BiH peta po skupoći goriva kad se u obzir uzme naša prosječna plaća, ali to ne mijenja stvar – govori vozač koji prati situaciju glede nafte.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 29
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME