Portal 072info

U RMU Breza stradao 21-godišnji rudar, ljekari se bore za njegov život

Mladi rudar iz Breze teško je povrijeđen u rudarskoj nesreći, koja se desila u Rudniku mrkog uglja „Breza“, u nedjelju rano ujutro, javlja Patria.

Rudar Amir Avdukić (21) nastradao je nakon eksplozije u hodniku jame. On se trenutno nalazi na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje mu se ljakari već treći dan bore za život. Prema dostupnim informacijama mladi rudar je još uvijek životno ugrožen.

Direktor RMU Breza Ćamil Zaimović potvrdio je za Patriju da se nesreća desila u trećoj smjeni, i da nadzorne službe vrše uviđaj.

Zaimovića je rekao da je prostorija u kojoj je nastradao rudar bila prozračna, sa svježim zrakom, te nije bilo potrebe za upotrebom samospasa. Jedan od uzroka zbog koji se rudar nalazi u teškom stanju spominje se upravo to da nije na vrijeme dobio kisik.

Zaimović je rekao da su ljekari iz Doma zdravlja u Brezi sišli 800 metara u jamu, kako bi pomogli unesrećenom rudaru, čime su rizikovali i svoje živote.

On je zahvalio doktoru Mirzi Ahmedspahiću i medicinskoj sestri Edini Avdukić, koji su u jamu sišli u običnoj ljekarskoj uniformi.

– Rudar je dobio adekvatnu pomoć. Ljekari su učinili sve što su mogli. Transport unesrećenog do Sarajeva također je obavljen u rekordnom roku – rekao je Zaimović.

Predsjednik sindikata RMU Breze Arif Šabanović kazao je da je u ovom trenutku sa porodicom nastradalog, ali da vijesti s KCUS-a, nažalost, nisu optimistične, piše Patria.

Podijelite članak