U RS od danas rade kafići, kladionice, vrtići, frizeri…

Uz poštovanje mjera zaštite u Republici Srpskoj danas počinju raditi ugostiteljski objekti i frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prijevoz na područnim i entitetskim linijama, priređivači igara na sreću, teretane i fitnes centri na otvorenom.

Restorani i kafići građanima će biti na usluzi od 7 do 19 sati.

Rad je i dalje zabranjen hotelima, hostelima, kinima , pozorištima i dječijim igraonicama.

Kako navode iz branši koje danas počinju s radom, cijene usluga neće mijenjati.

Iz stomatoloških ordinacija ističu kako će rad biti sporiji od uobičajenog, te će se odraziti i na prihode, ali je sigurnost zaposlenih i pacijenata na prvom mjestu, pišu Nezavisne. 

Pacijenti su dužni zakazati termin telefonom ili elektronskim putem, a tom prilikom će morati dati i neke informacije o svom zdravstvenom stanju kao i kontaktima u posljednjih 14 dana. 

Po dolasku u ambulantu pacijentima će biti mjerena tjelesna temperatura, a uslijedit će i obavezno pranje i dezinfekcija ruku, s tim što će u čekaonici sjediti sve vrijeme s maskama i rukavicama, koje su dužni ponijeti. 

Stomatolozi će raditi sa zaštitnim vizirima, specijalnim zaštitnim maskama, zatim jednokratnim rukavicama, te radnoj uniformi, koja se mijenja nakon svakog dana. 

Ko ne može dobiti uslugu frizera

I iz Udruženja frizera i kozmetičara grada Banja Luka, za Nezavisne su potvrdili da će se prije dolaska klijenti morati naručiti telefonom, a ukoliko imaju bilo koji simptom poput kašlja ili kihanja, neće dobiti uslugu. 

Maske i rukavice su obavezne i u frizerskim i kozmetičkim salonima. 

U RS danas počinje saobraćati 10 do 20 posto linija, prije svega gradskih i prigradskih.

S radom počinju i priređivača igara na sreću, a rad će biti organiziran u periodu koji ne narušava početak zabrane kretanja (do 22 sata). Između ostalih, omogućen je od danas i rad predškolskih ustanova, restorana, roštiljnica, autoškola, teretana na otvorenom itd.

Ublažavanje mjera u FBiH

U Federaciji se ublažavanje mjera planira od 14. maja, a riječ je o javnom gradskom prijevozu i prijevozu općenito, otvaranju obdaništa, stomatoloških ordinacija i određenih sportskih aktivnosti na otvorenom, te broja osoba koje mogu boraviti unutar zatvorenih prostora koji bi omogućili hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne raditi. 

Kako je najavljeno zasad je izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašta kafića, a u posljednjoj fazi bi trebalo doći do otvaranja tržnih centara, zatvorenih prostora pa i određenih fitnes-centara. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE