U samo tri sekunde otkrijte koliko je staro jaje iz trgovine

Podijelite vijest

jaja novaNamirnica koju uvijek imamo u frižideru spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umjetničkih uskrsnih sličica. Ipak osim nedoumice koliko jaja sedmično smijemo pojesti, jer naučnici dijele podijeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na tijelo, brojne svako toliko muči kako prepoznati koliko je jaje svježe.

U tome pomaže mali trik za koji vam je potrebno par sekundi vremena, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema.

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek par sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.

Postupak:

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.

Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje
Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.

2. Sedam dana staro jaje
Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.

3. Tri sedmice staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljive tri sedmice roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.

4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.

jaja svježina

 DEPO PORTAL