korona hitna
19.01.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja u Banjaluci je odrzano tradicionalno plivanje za casni krst. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata evidentirano 746 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 692 sugrađana.

Proteklog dana je na koronavirus testirano 2.308 osoba.

Od broja novozaraženih, njih 515 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminuo 21 pacijent koji je bio zaražen koronavirusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 682 osobe, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.135 oboljelih od koronavirusa.

Trenutno je u KS hospitalizirana 731 osoba, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su smještena 523 pacijenta, a na Covid-odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” liječi se 208 osoba.

Sedamnaest pacijenata koristi pomoć respiratora. Kanton Sarajevo danas bilježi 5.609 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

U osam Covid ambulanti Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 2.441 pacijent, od kojih je sedam transportovano u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dok ih je 20 transportovano u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Na Drive-in punktovima za testiranje, tačnije na Vrbanji, uzeta su 322 PCR brisa, u Novom Gradu 210, u Vogošći 111, a na Ilidži 99.

Ukupan broj uzetih PCR brisova na punktovima i COVID ambulantama je 1.547. Podsjećamo građane da s elektronskom uputnicom mogu otići u bilo koji Drive-in punkt za testiranje, bez obzira na mjesto stanovanja.

Covid pozivni centar je zabilježio 2.044 poziva, a obavljeno je i 805 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva Covid ambulanti.

S obzirom na kontinuiran rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.