Portal 072info

U Sarajevu krajem ljeta prva bh. povorka ponosa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina će konačno, nakon svih država u regiji, dobiti svoju povorku ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.Inicijativa da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

“Povorka predstavlja borbu protiv nasilja, zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao i drugi građani BiH i slogan će biti ‘Ima izaći'”, rekao je član organizacionog odbora Branko Čulibrk.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, Bosanskohercegovačka povorka ponosa prvi je događaj svoje vrste u našoj zemlji.

Povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Povorka ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti “, rekla je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra, a koja je ujedno i članica organizacionog odbora povorke.

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić rekla je da su najave za održavanje povorke već predate Ministarstvu saobraćaja i MUP-u Kantona Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pozivamo sve građane i građanske na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa”, rekla je Bakić.

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 390
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME