U škole kreće duplo manje djece nego lani: Odlaze čitave porodice u inostranstvo, tražeći bolji život

Podijelite vijest

Iz godine u godinu, kao što je to slučaj sa brucošima, smanjuje se i broj učenika osnovnih škola. Tako je na području cijele Bosne i Hercegovine. Odlaze čitave porodice u inostranstvo, tražeći bolji život.

Prema riječima Nedžade Tolje, direktorice Osnovne škole “Edhem Mulabdić” u naselju Opara u Novom Travniku, u posljednje tri godine sve manji je i broj đaka koji se upisuju u tu školu.

Bolji uslovi

– U školsku godinu 2022/23. u deveti razred bi trebalo krenuti 60 učenika, a u prvi razred se upisalo 35. To je skoro duplo manje. Jedan od razloga je odlazak cijelih porodica u inostranstvo. Dođu roditelji djece na raspustu i traže ispisnicu iz škole, jer trajno napuštaju i školu i BiH. U pitanju su pronatalitetne politike u državama Evropske unije koje su u službi djece i olakšavaju porodicama život dajući djeci bolje mogućnosti za školovanje, kazala je Tolja.

ČITAJ JOŠ:  Otac djevojčice sve otkrio: Radnik škole polno uznemiravao dvije učenice

Škola je osnovana 1961, a njeno sjedište se nalazi na dvanaest kilometara od Novog Travnika, na putu za Gornji Vakuf. Školsko područje obuhvata sela: Opara, Nova Opara, Orašac, Bistro, Božići, Reput, Monjići, Pričani, Lisac i Rostovo.

Tako je jedan od primjera da je otac djeteta radio pet godina u Sloveniji, a njegova supruga i djeca su odlučili pridružiti mu se i nastaviti živjeti tamo. Dijete će imati dječiji doplatak, dobit će određene beneficije koje u Bosni i Hercegovini nema.

– O dječijem doplatku se kod nas priča godinama, o porodiljskim naknadama… Ne postoje adekvatne mjere za podizanje stope nataliteta. To treba pod hitno donijeti. Zalagati se za to da, pored porodiljskih naknada, porodiljsko odsustvo traje minimalno 12 mjeseci i da se dječiji doplatak planira, da se zakonski reguliše u cijeloj BiH na način da sva djeca dobijaju doplatak, naravno po kategorijama je njegova visina, što je slučaj u zemljama EU, istakla je Nedžada Tolja.

ČITAJ JOŠ:  "Sahraniću te" / Dječak trpio stravično vršnjačko nasilje: Roditelji ga morali ispisati iz škole i preseliti u drugi grad

Iz Zagrlja kod Novog Travnika već je deset mladića otišlo na rad u Sloveniju, da bi potom tamo odveli i supruge i djecu

– Odlaze mladi tamo gdje je bolje. Gdje mogu bolje živjeti, imati posao koji će biti dobro plaćen, bolje uslove za školovanje djece. Ko će rađati djecu? Nema ljudi. To se dešava kod nas, naglasila je Tolja.

Slični problemi sa smanjenim upisom prvačića i brojem učenika su u Osnovnoj školi Brekovica u Bihaću. U prvi razred u centralnu i tri područne škole upisalo se 15 učenika. Godinu ranije bilo ih je 24.

ČITAJ JOŠ:  Užas: Nasilnici maltretirali prvačića gurajući mu glavu u WC šolju
image

Vani sa zanatom

Potvrdili su nam iz škole da se određeni broj djece ispisao prošle školske godine zbog odlaska porodica u inostranstvo.

Tolja je rekla da se ne nada da će se nešto promijeniti nabolje. Mladi ljudi koji su završili srednje škole odlaze u inostranstvo, jer ovdje ne vide perspektivu. Sve manje je onih koji studiraju u BiH. Više su zainteresovani da završe neki zanat i traže posao vani.

Oslobođenje


Podijelite vijest