Portal 072info

U slučaju promjene izbjegličke rute: Slovenija se priprema za prihvat izbjeglica

– Slovenija mora poštivati evropski pravni red. Mi jednostavno ne možemo osobe koje dođu u Sloveniju transportirati u druge države. To Slovenija ne može i ne smije. Naravno da će se u Sloveniji moći slobodno kretati, moći će napustiti državu, ali postoji velika mogućnost da će ih druge države članice EU vratiti u Sloveniju – rekao je Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zato se u Sloveniji pripremaju za prihvat više hiljada ljudi. Kažu, osigurat će neophodan smještaj, hranu i osnovne potrepštine.

– Slovenija će se pobrinuti za sve izbjeglice koje bi ušle u našu zemlju. Slovenija se intenzivno priprema i taj mogući dolazak ćemo u potpunosti svladati – navodi Šefic.

Međutim, kakva će biti konačna sudbina ovih ljudi zavisi o odluci država članica Evropske unije. Prema jednom od prijedloga, Slovenija bi trebala prihvatiti  2.128 izbjeglica.

– Ako bude takva zajednička odluka, Slovenija će se pobrinuti za te ljude – kazao je Šefic za Al Jazeeru.

Gradić Velenje među prvima se ponudio. Tokom rata u BiH primljene su oko dvije hiljade izbjeglica, pa i sada vlastitoj državi nude pomoć. U kući u gradskom vlasništvu mogu se za početak, smjestiti tri porodice.

– Kad zatreba mi ćemo ih primiti, smjestiti i sve urediti kako treba. I ako treba integrisati ih u društvo, da se ne osjećaju odvojenim od svakodnevnog života – kazao je Bojan Kontič, gradonačelnik Velenja.

Izbjeglice koje Slovenija prema kvotama Evropske unije bude trebala prihvatiti, živjet će uglavnom u državnim objektima, u prvom redu kasarnama.

Ovih dana traju konsultacije sa gradonačelnicima više gradova koji imaju kapacitete za prihvat izbjeglica.

Podijelite članak