U toku konsultacije: Schmidt večeras nameće Izborni zakon!

Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Podijelite vijest

Visoki predstavnik Christian Schmidt mogao bi večeras nametnuti ostatak iz paketa izmjena Izbornog zakona i Ustava entiteta F BiH, potvrđeno je za Istraga.ba i politicki.ba iz više izvora.

Promjene će se u najvećoj mjeri ticati kompozicije i načina odlučivanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Uz ostalo, povećat će se i broj delegata svih klubova Doma naroda FBiH.

Trenutno postoje četiri takva kluba: Bošnjaka, Srba i Hrvata, te Ostalih.

ČITAJ JOŠ:  Rezultat Schmidtove odluke: O izgledu buduće vlasti u FBiH odlučit će lutrija u Livnu

Prva tri broje po 17 delegata, dok četvrti ima sedam delegata.

Povećanje broja delegata pravi se kako bi se osiguralo da hrvatski klub ima presudan glas u izboru nove Federalne vlade.
Politicki.ba i Istraga.ba već su ranije najavljivali ovakav scenarij.

“Dat ćemo osnovno pravo odluke ljudima”, rekao je Schmidt za Financial Times. “Ono na šta se fokusiram nisu direktni izbori… već ono što dolazi poslije.

U protekle četiri godine vidjeli smo blokadu. Deblokiranje struktura, to je moj posao, i ja ću to uraditi. Nisam zaboravio da je ovo neophodnost”, citira ugledni britanski dnevni list visokog predstavnika.

ČITAJ JOŠ:  Šmit uputio čestitku povodom dana Oružanih snaga BiH: Bitan element državnosti ove zemlje

“Schmidt je ove godine predložio smanjenje izbornog uticaja Bošnjaka, koji u Federaciji brojčano nadmašuju Hrvate oko tri prema jedan. Ali neki Bošnjaci smatraju da je to nepravedno pozivanje na sjećanje na etničke sukobe koji su doveli do rata u Bosni 1990-ih.

Konkretno, Schmidt je želio natjerati Bošnjake da prestanu zloupotrebljavati složenost izbornog sistema slanjem bošnjačkih kandidata da popune mjesta koja su dio hrvatske kvote. On također želi garancije da Hrvati neće opstruirati vladu kao što su to učinili ranije odgovarajući na ove bošnjačkeaktivnosti”, piše Financial Times.