U većini općina ZDK u ponedjeljak nastavak obrazovnog procesa

Podijelite vijest

Na danas (23. 05. 2014.) održanom nastavku vanredne sjednice Vlade posvećene poplavama na području Kantona doneseno je više odluka vezanih za stabilizaciju stanja na ugroženim područjima. Donesen je Zaključak o otpočinjanju nastave od ponedjeljka, 26. 05.2014. godine na području Zeničko-dobojskog kantona u svim osnovnim i srednjim školama općina: Vareš, Breza, Visoko, Kakanj, Usora, Tešanj Doboj-Jug (O.Š. „21.mart“) i Zenica (osim O.Š. „Ćamil Sijarić“ Nemila i učenika srednjih škola sa područja naselja Babino). U Općini Žepče nastava je već počela od 21. 05. u osnovnim školama „Žepče“ Žepče i „Fra Grga Martić“ Ozimica (izuzev područnih škola u Globarici i Fojnici u kojima se nastava odgađa do daljnjeg) te u Srednjoj mješovitoj školi „Žepče“  po hrvatskom nastavnom planu i programu, zatim u  KŠC „Don Bosco“  i u Glazbenoj školi „Katarina Kosača-Kotromanić“. Nastava u OŠ „Begov Han“ počet će 26.5.2014. godine, a  početak nastave u OŠ „Abdulvehab Ilhamija“  Željezno Polje i u SMŠ „Žepče“ po bosanskom nastavnom planu i programu odgađa se do daljnjeg.

Sve škole završit će nastavnu godinu kako je i planirano, 13.juna ove godine odnosno prema važećem nastavnom kalendaru, uz obavezu realizacije nastavnog programa. Nastava neće početi u ponedjeljak u općinama Olovo, Zavidovići i Maglaj (osim osnovne škole u Novom Šeheru koja ima uslove za pokretanje nastave). U ovim općinama nastava neće početi dok se ne osiguraju uvjeti za higijenski ispravnu vodu kao i sigurne putne komunikacije kako za učenike tako i nastavnike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta nalaže svim školama da prime sve učenike iz ugroženih područja koji se prijave u najbližu osnovnu ili srednju školu bez obzira da li u momentu prijavljivanja imaju potrebnu dokumentaciju. S

ve škole i dalje imaju obavezu održavanja stalne komunikacije sa općinskim štabovima civilne zaštite i nadležnim službama za epidemiološku zaštitu, a u slučaju zagađenosti vode za piće da obavezno osiguraju pitku vodu za učenike, nastavnike i osoblje škole.