Portal 072info

U vijetnamskom selu đaci preko nabujale rijeke do škole idu u plastičnim kesama

Iako mnoga djeca jedva čekaju da se nešto desi da ne moraju ići u školu, u selu Huoi Ha koje se nalazi u provinciji Dien Bien u Vijetnamu djeca znaju da je obrazovanje od vitalnog značaja ako žele pobjeći iz siromaštva. Zbog toga njih apsolutno ništa ne može spriječiti da odu na čas. Čak iako to znači da će u plastičnoj vreći morati prijeći preko nabujale rijeke.

Nekolicina mostova i splavova od bambusa koji se koriste u toku godine na selu, ne mogu se koristiti kada rijeka nabuja tokom kišne sezone. Tih dana nekoliko muškaraca svakodnevno prenese preko 50 đaka preko potencijalno smrtonosnih bujica.

No, djeca su odlučna iako je prelaz izuzetno opasan i iako samo jedna greška može biti fatalna.

“Ova rijeka je veoma opasna. Obično roditelji djecu vode splavovima, ali ih sada ne mogu koristiti. Nadam se da će država uskoro uložiti u mostove kako bi ljudi lakše putovali”, kazao je Vo A Giong, načelnik sela Huoi Ha.

I direktorica srednje škole “Na Sang” kazala je da nešto mora biti učinjeno u vezi s ovom situacijom.

“Poplave su podijelile selo Huoi Ha. U našoj školi ima više od 50 učenika koji su iz sela Huoi Ha. Djeca žele ići u školu, a putovanje do nje je jako teško. Nadamo se da će u narednim školskim godinama biti više ulaganja i da će država sagraditi modernije mostove kako ne bi bilo opasnosti za djecu u sezonama kiša”, rekla je direktorica Nguyen Thi Thuy.

No prelazak preko rijeke samo je početak za ove đake. Nakon što pređu nabujalu rijeku, čeka ih pješačenje od oko 5 sati preko 15 km klizavih šumskih puteva.

Ministarstvo saobraćaja obećalo je uputiti je zahtjev Vijetnamskim cestama da što prije nađu rješenje za ovaj problem.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 162
    Shares