tedros adhanom ghebreyesus 306072 750x500 1
World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a press conference organised by the Geneva Association of United Nations Correspondents (ACANU) amid the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus, on July 3, 2020 at the WHO headquarters in Geneva. (Photo by Fabrice COFFRINI / POOL / AFP)
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Najbolji način da se spriječi razvoj novih sojeva korona virusa je sprječavanje njegove transmisije, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

“Nove varijante su očekivane i nastavit će se pojavljivati. To virusi i rade – razvijaju se, ali možemo spriječiti pojavu njihovih varijanti tako što ćemo spriječiti transmisiju COVID-19”, izjavio je Gebrejesus, a prenosi Reuters.

Gebrejesus je naveo i da je SZO zabrinuta zbog delta soja virusa koji se brzo širi.

“Vrlo je jednostavno – veća transmisija, više sojeva. Manja transmisija, manje sojeva”, rekao je on.

Direktor SZO je naveo i da je nemogućnost svijeta da obezbijedi dovoljno vakcina protiv korona virusa za siromašne zemlje globalni neuspjeh, koji naglašava nepravdu.

“Nema vakcina. Ne može se čak ni govoriti o kapacitetima isporuke, ako vakcina nema”, istakao je on.

Prema ocjeni direktora WHO, zabrinjavajuća je situacija sa vakcinama protiv korona virusa u mnogim siromašnim zemljama, naročito u Africi.