U ZDK sve je manji broj potencijalnih upisnika u srednje škole

U ZDK sve je manji broj potencijalnih upisnika u srednje škole

DSC04666

Aktiv direktora srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona zasjedao je, u utorak, u Zenici. Tema sastanka bio je upis učenika u srednje škole. Evidentan je manji broj učenika, posljednjih školskih godina, što se automatizmom odražava na rad školskih ustanova. Potrebno je na vrijeme otkloniti eventualne probleme, odnosno prilagoditi plan upisa učenika u srednje škole stvarnom broju učenika koji završavaju osnovno obrazovanje.

Po riječima Mirka Trifunovića, ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport evidentirano je, u završnim razredima je manje 940 učenika što je dovoljan razlog da se pristupi detaljnijoj pripremi plana upisa i da se u cijeli proces uključi aktiv direktora.

-Zanimanja je potrebno prilagoditi tržištu rada. U pojedinim sredinama, privrednici su pokazali interes za određenim brojem radnih mjesta posebnih zanimanja, ali taj broj nije dovoljan za formiranje novog usmjerenja u školama. U nekim školama imamo po dvanaest, trinaest učenika u završnim razredima. To su pokazatelji da se trebamo maksimalno uključiti u prevazilaženje ovakvog stanja, istakao je ministar Trifunović.

U školskoj 2013/14. godini 9.razred završava: u Brezi 94 učenika, u Kaknju 371 učenik, u Maglaju 222 učenika, u Olovu 103 učenika, u Tešnju 528 učenika, u Usori 42 učenika, u Varešu 74 učenika, u Visokom 363 učenika, u Zavidovićima 421 učenik i u Zenici 1026 učenika. Na osnovu provedene analize koju je, na sastanku aktiva direktora, prezentirao Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje, u svim srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu doći će do smanjenja broja odjeljenja prvih razreda, u Zenici za dvadeset odjeljenja, u Visokom za sedam odjeljenja, u Brezi za pet odjeljenja, u Tešnju za četiri odjeljenja, u Kaknju za tri odjeljenja, u Maglaju, Olovu i Usori za dva odjeljenja, te u Varešu i Zavidovićima za jedno odjeljenje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE