U ZDK-u se pripremaju za klasično izvođenje nastave

fd zenica skola
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Približava se početak školske godine u kojoj će panedmija uvjetovati način organiziranja nastave. Po preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, obrazovne i zdravstvene vlasti i u ZDK-u odlučivat će o načinu na koji će nastava biti realizirana.

Trenutna epidemiološka situacija u ZDK-u ne bi bila prepreka za organiziranje nastave po klasičnom modelu u učionicama sa propisanim mjerama zaštite. No, konačnu odluku ćemo sačekati jer je četvrti panedmijski val neminovan.

„Mi na neki način predviđamo da će vrhunac biti sredinom i krajem idućega mjeseca, ali da zdravstveni radnici, uz pomoć Vlade ZDK-a, sigurno iznaći odgovore da spremni dočekamo i ovaj val koji će nas sigurno zahvatiti“, kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić (NES)

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić (SDA) izjavio je kako pripremaju kao da će biti nastava izvođena na klasični način: „Ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moj prijedlog Kriznom štabu bit će da se nastava konačno počne održavati u klupama“.

Jedan od preduvjeta je vakcinacija prosvjetnih radnika koji su, po odluci Kriznog štaba na području ZDK-a, imali prioritet.

„U dogovoru sa Kriznom štabom rečeno je da ćemo vakcinisati sve one prosvjetne radnike koji to žele do početka školske godine. U tom pravcu se ide i vakcinacija se odvija na području ZDK-a po domovima zdravlja“, dodaje Kozlić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, tvrde, ima pripremljen plan za organiziranje nastave u ovisnosti od epidemiološke siruacije. Plan uključuje primjenu različitih modela obrazovnog procesa, od škole do škole, u ovisnosti od epidemiološke slike lokalnih područja.