Portal 072info

U Zenici 25 izglača predstavilo 57 vrsta rakije, nagrada za maksuziju iz Popova Polja

U Starom pozorištu “Tapas” u Zenici danas je održan 8. festival rakija u organizacija Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, na kojoj je predstavljeno čak 57 vrsta rakija.Tajna dobre rakije, maksuzije, eliksira zdravog života, ili kako je već ne nazivaju spravitelji, krije se u bazi, a sve ostalo je stvar ličnog ukusa zbog čega se danas pravi više stotina vrsta rakija. Samo u Zenici danas je 25 izlagača predstavilo čak 57 vrsta rakija.

“Ovo je naš prvi festival u saradnji s HKD Napredak. Prošle godine nismo organizovali ovaj festival pa smo ove godine očekivali i slabiji odziv. Međutim, i dalje je interes velik pa smo u Zenici imali 25 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. Bila je jaka konkurencija, morali smo rakije podijeliti u šest kategorija, a najuspješnijima će biti dodijeljena i priznanja”, kazao je Boško Jefić u ime SPKD Prosjvete.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

U Zenici su danas predstavljene rakije iz Bihaća, Maglaja, Kaknja, Visokog, ali i maksuzije iz Trebinja i Popovog Polja.

Džani Hadžisalihović iz Zenice dobitnik je nagrade u kategoriji “ostalih” rakija, a na današnjem festivali predstavio je rakije iz Hercegovine.

“S obzirom da je rodbina moje supruge iz Hercegovine, već dvije godine svojim prijateljima donosim rakije iz Trebinja i Popovog Polja. Na ovo područje pokušao sam plasirati sve domaće proizvode iz naših krajeva. Za sve rakije i likere većinom je baza loza, a dalje se radi na spuštanju postotka alkohola ili ne. U likere se potom pokisele trave i dobijete određene vrste rakija”, kazao je Hadžisalihović.

Nagrađena je i Ifeta Husejnagić iz Zenice i to za rakije od jabuke i kruške, dok je nagrade dobio i Anđelko Bilić i to za rakije od kruške i šljive.

“Viljamovka je posebno zahtjevna oko pripreme jer se kruška mora dobro očistiti prije same pripreme i to je ključ uspjeha”, kazao je Bilić.

Degustacija rakija nastavljena je uz muziku i dobro druženje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 72
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME