U Zenici 62 porodice iz kategorije socijalno osjetljivih porodica uselile u nove stanove

B0620FF7 E713 4BE7 9FC3 3B51BB213819
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U zeničkom naselju Radakovo održana je svečanost povodom useljenja 62 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat.

Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Stambene jedinice osigurane su po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja, a korisnici su porodice koje su koristile kolektivni ili alternativni smještaj iz kategorije socijalno osjetljivih porodica.

Za realizaciju Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra na području Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost podprojekta u Gradu Zenica iznosila je 3.480.275 KM, od čega je 2.400.275 KM osigurano iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe, a 1.080.000 KM osigurano iz budžeta Grada Zenica. 

Sretan sam što ste smještaj iz kolektivnih centara zamijenili novim stambenim jedinicama i dobili uslove za život dostojan čovjeka. Zahvaljujem se donatorima projekta. U planu je da zatvorimo sve kampove za smještaj u Zenici. Uskoro počinje izgradnja još jedne stambene zgrade ovakvog tipa“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Za vodeću instituciju Projekta CEB II imenovano je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je implementacija Projekta za područje Federacije BiH povjerena Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. 

Ovo je jedan od najvećih podprojekata koji se realizira u okviru Projekta CEB II. Na području Zeničko-dobojskog kantona u planu je izgradnja 137 stambenih jedinica u općinama Tešanj, Maglaj i u Gradu Zenica. U Zenici je preostala izgradnja još jednog objekta i to u naselju Klopče sa 69 stambenih jedinica. U toku je izrada tenderske dokumentacije za ovaj podprojekat. Grad Zenica je dao veliki doprinos za izgradnju stambenog objekta u Radakovu“, kazala je Azra Smječanin, projekt menadžerica. 

U sklopu Projekta CEB II predviđeno je da se obezbijedi 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH.    

Nadam se da će ove 62 porodice koje su uselile u stanove trajno riješiti svoje stambeno zbrinjavanje. Želim da se zahvalim svim učesnicima u realizaciji ovog projekta. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji se provodi u Bosni i Hercegovini i do sada smo u okviru ovog projekta na području cijele države izgradili preko 800 stanova i uselili isti broj korisničkih porodica. U toku je izgradnja preko 700 stanova. Nadamo se da ćemo do kraja 2023. godine završiti kompletan Projekat u BiH“, istakla je Edina Imamović, koordinatorica projekta Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja. 

Brojni sretni i zadovoljni korisnici prisustvovali su današanjoj svečanosti i nisu krili odušljenje što će useljenjem u nove stanove dugoročno riješiti stambeno pitanje.