U Zenici i Kaknju krajem januara elektronske zdravstvene knjižice

U Zenici i Kaknju krajem januara elektronske zdravstvene knjižice

77c22c54f4a863f44209b76ac8773dea_XL

U organizaciji Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, danas je održan sastanak na kome su predstavnici Federalnog Ministarstva zdravstva, na čelu sa prim.dr. Vildanom Doder, pomoćnicom federalnog ministra prezentirali ministrici kantonalnog Ministarstva zdravstva i direktorima domova zdravlja s područja kantona prezentirali narednu fazu informatizacije ambulanti porodične medicine. Uz pomoć sredstava nove kreditne linije od 5,5 miliona eura koje će se obezbijediti putem federalnog Ministarstva zdravstva, dovršit će se nabavka opreme za porodične ambulante na području Općina Zenica i Kakanj. Domovi zdravlja u ove dvije općine bit će nosioci realizacije pilot-projekta informatičkog uvezivanja ambulanti porodične medicine, a u kasnijoj fazi isti projekat bit će proširen i na sve ostale općine Kantona.

U uvodnoj riječi ministrica Senka Balorda obrazložila je naredne poteze i aktivnosti koje je potrebno poduzeti u svim domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju ambulante porodične medicine i istakla važnost što veće koordinacije između njih, te kantonalnog i federalnog ministarstva zdravstva.

Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva kazala je da je Zeničko-dobojski kanton jedan od najkooperativnijih u realizaciji projekata koje vodi federalno Ministarstvo zdravstva, a u zadnje dvije godine evidentno je da su napravljeni ogromni pomaci u oblasti modernizacije domova zdravlja. Ono što sada slijedi, kazala je gospođa Doder, je nabavka informatičke i mrežne opreme, za koju je već raspisan međunarodni tender.

Na sastanku je zaključeno da svima sada predstoji  jako puno aktivnosti, posebno u domovima zdravlja jer se planira da sve ambulante porodične medicine budu mrežno uvezane. Pošto se radi o dosta razuđenom prostoru na području Kantona, to će biti nužna što bliža koordinacija i saradnja svih odgovornih za realizaciju finalne faze projekta.Elektronska zdravstvena knjižica  i elektronski dosijei pacijenata u ambulantama porodične medicine u Općinama  Zenica i Kakanj trebali bi zaživjeti do kraja ovog mjeseca, a u svim ostalim općinama Kantona u drugoj polovini ove godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica