Portal 072info

U Zenici obilježen Dan šehida (FOTO)

Prigodnim programom, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća u Zenici je danas obilježen Dan šehida Grada Zenice.

Odluku o njegovom obilježavanju donijela je Skupština Organizacije poriodica šehida i poginulih boraca Zenice 2003. godine, a datum je odabran po pogibiji prvog pripadnika Armije Republike BiH s područja Zenice, rahmetli Semira Arnaut, tokom vojne operacije deblokade Drivuše, kojom je zapravo i oslobođena Zenica u prvim junskim danima ratne 1992. godine.

Na centralnom spomen-obilježju Kameni spavač učeni su odlomci Kur’ana, intonirana državna himna, brojne delegacije vlasti, boračkih udruženja i političkih stranaka položile su cvijeće, čuo se i recital o domovini i najboljim sinovima ove zemlje, koji su se svojim djelima, hrabrošću i žrtvom uzdigli do herojstva, a u zvaničnim govorima predstavnika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Udruženja dobitnika najvećih ratnih proznanja čule su se i jasne poruke s ove vremenske distance o periodu kada se lila krv za odbranu slobodne, nezavisne i cjelovite BiH i njenih građana.

Vjerski program priređen je potom i na lokalnom spomen-obilježju u Arnautima, što je podrazumijevao i obilazak mezara rahmetli Semira Arnauta. U svim džematima Medžlisa Islasmke zajednice Zenica, koji je i organizator manifestacije, učen je Jasini- šerif, a centralni mevludski program je priređen u Ensar džamiji.

U Zenici obilježen Dan šehida

Podijelite članak