U Zenici održan prvi ”CARRER DAY”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Danas 10. aprila u 12.00 sati održan je prvi ”Dan karijere” koji organizuje Mreža Vijeća učenika ZDK. Projekat je upriličen u Velikoj gradskoj sali, a njegov cilj je motivisanje mladih ljudi i njihovo upoznavanje sa šansama koje imaju da bi postali uspješni građani naše domovine.

MreVUK je ovaj projekat organizovao u sklopu svog godišnjeg plana,ali i kampanje ”Želimo znati”, čije je osnovno pitanje ove godine ”Otići ili ostati?” Na današnjem ”Carrer day-u” bio je veći broj mladih i uspješnih ljudi, koji iza sebe imaju izgrađene karijere,ali danas smo ih nazivali edukatorima. Edukatori su bili osobe različitih profesija i iz različitih sfera života. Srednjoškolcima se prvi obratio Arnel Kaušić, uspješni sportista i osvajač višestrukog broja medalja na nivou države, Europe i svijeta. Zatim tu su bili još i Emina Tufekčić, predsjednica Komisije za mlade grada Zenice, profesor na Univerzitetu docent doktor Spahija Kozlić, mladi i perspektivni Adnan Bručija, marketing menadžer i voditelj na FACE- TV, Armin Šestić predsjednik NVO ”Zora”, naš atletski olimpijac Amel Tuka i Meldina Ugarak, kantonalna zastupnica u Skupštini ZDK.

Oni su govorili o svom putu ka uspjehu, svom školovanju i razlozima zbog kojih su ostali u BiH. Posjetioci su imali priliku postavljati pitanja edukatorima. Ono čime smo posebno zadovoljni jeste veliki broj pitanja koji su učenici uputili pomenutim gostima. U završnom djelu učenicima su se obratili Samir Purić, bivši predsjednik mreVUK-a ZDK i dopredsjednik mreVUK-a FbiH, te Alma Kubat, sadašnja dopredsjednica mreVUK-a ZDK. Projekat ”Dan Karijere” je ocijenjen jako uspješnim, a zaključen je riječima: ”Odbijam živjeti u ovakvoj zemlji, a ne planiram otići”.

[flagallery gid=527].