Portal 072info

U Zenici održana bh. premijera drame ‘Sedam’

U organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i Mreže žena vjernica u BiH, te uz pomoć CRS-a i USAID-a, sinoć je u Zenici premijerno izvedena dokumentarna drama “Sedam”.

Riječ je o pričama dramatičnih sudbina i borbe za ljudska prava sedam žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Afganistana i Nigerije.

Koordinatorica i stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u BiH Olivera Jovanović odabrala je za uloge sedam Bosanki, dvije katolkinje, dvije pravoslavke, dvije muslimanke i jednu Jevrejku, koje pričaju svoju priču o borbi za ravnopravnost.

Predstava “Sedam” je vrlo dojmljiva, isprekidana, kakav je i realni život, u kojem se isprepliću lijepo i ružno, nasilje i ljubav, milost i grubost.

Žene su iz raznog podneblja, iz cijelog svijeta i bez obzira iz koje zajednice dolazile trpe određene životne nedaće, a najčešće je to ugnjetavanje i nasilje šire zajednice, društva ili države koja ne daje ženama nikakvo pravo, tradicije koja je vrlo često bila protiv žena ili grubost muža.

Učesnice predstave, koju je producirala Šveđanka Heda Kraic Šegren, nadaju se da će i građani drugih gradova u BiH imati priliku poslušati ovih sedam priča.

Podijelite članak