Portal 072info

U Zenici počela implementacija projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

Predstavnice UNDP-a u prostorijama  Gradske uprave Zenica prezentovale su aktivnosti projekta “Jačanje  uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini”. Ovim informativnim sastankom u Zenici je zvanično  počela implementacija projekta koji će trajati tri godine. Zenica je jedna od 23 jedinica lokalne samouprave (JLS) u BiH,  koja je za učešće u projektu izabrana na osnovu javnog poziva.

Projekat je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 125 mjesnih zajednica i 23 JLS BiH, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi. U projektu će učestvovati zeničke mjesne zajednice: Sejmen,  Gradišće,  Ričice,  Arnauti,  Nemila i Perin Han.

Prisutnima i predstavnicima medija obrali su se gosp. Selver Keleštura v.d. Gradonačelnika Zenice i gđa. Majda Ganibegović, menadžerica pojekta. Ovom prilikom Gradonačelnik je govorio o dobroj saradnji sa UNDP-iom i očekivanjima od projekta. Menadžerica  projekta predočila je ciljeve projekta. Kazala je između ostalog: “Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva”.

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Podijelite članak

Počitajte još

Zenica: LD Zmajevac za svoje lovce obezbijedilo pomoć u prehrambenim paketima

072info

Među testiranim i uzorci iz Zenice: Testirano 68 uzoraka, svi negativni

Redakcija

U Zenici počela raditi pijaca

072info