Screenshot 4 54
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 11:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Jedan snajperski metak tokom opsade Sarajeva 1994. godine pogodio je u stomak majku Dženanu Divović-Sokolović i ubio njeno nerođeno dijete, prošao na drugu stranu i ubio njenog sedmogodišnjeg Nermina. Svaka ratna priča u kojoj su žrtve djeca je najtužnija na svijetu, ali priča majke Dženane Divović-Sokolović je posebna. Ledi krv u žilama, tjera suze na oči i vrišti od nemoći. Ko može podnijeti toliko tuge? Majka, majka hrabrost i niko drugi.

NER FIT

Dvadeset sedam godina kasnije priča o ubistvu djeteta tokom opsade glavnog grada BiH šamar je koji treba da razbudi i državu i društvo. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.600 djece – 1.600 najtužnijih priča čiju vječnu bol nose oni najbliži. Kao društvo bismo ipak svi pomalo trebali nositi i dio boli i obaveze da se sve te priče ne zaborave.

Majka Dženana na izložbi u Historijskom muzeju gleda u repliku džempera koji je bio na njenom sinu u trenutku kada je ubijen (Foto: Klix.ba)
Majka Dženana na izložbi u Historijskom muzeju gleda u repliku džempera koji je bio na njenom sinu u trenutku kada je ubijen (Foto: Klix.ba)

Agresorski snajperski metak koji je 18. novembra 1994. godine oduzeo život sedmogodišnjaku, ubio je snove, nade. Ubio je porodicu, a društvo trajno ranio. I kada u trenucima gubitka i boli hoće da vas utješe, često vam kažu: Život ide dalje, mora se nastaviti.

Nerminova majka Dženana je nastavila. Njen život i život ostale njene djece je nastavljen, ali kako. Prošle su decenije, Nermin je dobio i spomenik i sjete ga se pojedina udruženja, izrecituju se stihovi i život ide dalje. Ali kako je išao i tekao život Nerminove majke.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ona se svog sina ne može sjetiti jednom godišnje ili nekoliko dana kada se približi sredina kobnog novembra. Nerminova majka se godinama jutrom budi i noću liježe u krevet s mislima o jednom metku koji je ubio sve. I ustaje svakog jutra gledajući u neizvjesnost dana kako će preživjeti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Lice umiveno boli mora kroz život pa čak i ako to znači izlazak na ulicu i pruženu ruku koja čeka milost od koje će se prehraniti. To je scena koja je najveći poraz i društva i države. Poraz institucija koje nisu bile sposobne da makar zaštite dostojanstvo jedne majke. Kao da je kobni metak 18. novembra 1994. ubio i osjećaj da smo društveno odgovorni i da se oko nas nalaze takve ljudske sudbine koje nas zalede.

Podsjećamo da je portal Klix.ba u saradnji s organizacijom Pomozi.ba pokrenuo humanitarnu akciju za Dženanu Divović-Sokolović, a učestvovati možete putem ovog linka.

LIDER