Portal 072info

Učenici iz Liplja stupaju u štrajk jer im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika

120
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje danas će ponovo stupiti u štrajk jer im je u tamošnjoj osnovnoj školi onemogućeno izučavanje bosanskog jezika.

Roditelji učenika Područne škole iz Liplja danas su održali sastanak sa predstavnicima vlasti na kojem nisu uspjeli postići odgovor o omogućavanju izučavanja bosanskog jezika. Zbog toga su roditelji donijeli odluku da sutra stupe u štrajk skupa sa svojom djecom. – Ovom prilikom obavještavamo javnost da pod velom tajnosti, uprkos ranijim obećanjima, u matične školske knjige naše djece umjesto bosanskog jezika upisan takozvani izmišljeni jezik bošnjačkog naroda. Zbog brojnih malverzacija sa Bošnjacima ovih prostora te nametanja nekog nepostojećeg i izmišljenog jezika, mi roditelji Područne škole iz Liplja od sutra, 1. septembra 2020. godine, stupamo u štrajk, u kojem ćemo, tražiti da se iz matičnih knjiga obriše nepostojeći upisani jezik i upiše bosanski. Naša djeca, zajedno sa nama, će doći pred školu, ali u nju pod ovim uslovima neće ući”, naveli su predstavnici roditelja. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od predstavnika svih nivoa vlasti, Međunarodne zajednice, kao i svih nevladinih organizacija i udruženja koja se bore za ljudska prava i slobode, traže da konačno što ozbiljnije pristupe ovom problemu. – Ovo je za nas, pored svih ostalih problema sa kojima se susrećemo u manje bh. entitetu, kap koja je prelila čašu. Nemamo ništa protiv da svaki narod izučava svoj jezik, ali zbog čega se nama zabranjuje izučavanje našeg bosanskog jezika”, navedeno je u saopćenju roditelja Područne škole Liplje kod Zvornika. 

Djeca bošnjačke nacionalnosti u područnim školama na prostoru Zvornika od 2002. godine rade po planu i programu škola Tuzlanskog kantona. Međutim, unazad nekoliko godina, ukida im se bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta te uvodi “jezik bošnjačkog naroda”, dok se za učenike srpske nacionalnosti i tamo gdje čine većinu zadržava naziv srpski jezik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)