Učite ćerkicu od malih nogu: Kako da vaša djevojčica bude dama

Podijelite vijest

Objasnite ćerki da treba da bude ponosna na to što jeste i da nikada ne zaboravi na saosjećajnost, razumijevanje, samopoštovanje i ispravan odnos s drugima, kao i to da, iako odijelo ne čini čovjeka, doprinosi prvom utisku koji će drugi steći kada je ugledaju i na osnovu kog će o njoj suditi i prije nego što je upoznaju.

Vaša ćerka može biti lijepo vaspitana, nježna, uredna i saosjećajna djevojčica koja nikada neće imati probleme u ophođenju prema drugima – vaša dama za ponos, piše Yumama.com.

Ko su dame

Dame su žene koje vode računa o svom ponašanju i obzirne su prema drugima. Njihova odjeća uvijek je čista i lijepa, iako to ne znači da mora biti skupa. Ona su nježne, odmjerene, graciozne i mile, a njihovo ponašanje je sinonim za ženu. Dame imaju besprjekorne manire i nisu zlonamjerne u svojim odnosima s drugima.

Postavlja se pitanje kako djevojčica postaje dama. Najvjerovatnije – tako što joj je uzor bila majka koja je baš takva. Iako ne postoji ništa loše u tome što neke djevojčice ne žele da nose suknjice i roze boju, što su na fudbalskom igralištu bolje od mnogih dječaka iz svog društva i što bi se radije igrale rata nego princeza, djevojčice su, ipak, djevojčice i jednog dana će izrasti u žene. Treba im, zato, objasniti da treba da budu ponosne na to što jesu i da nikada ne zaborave na saosjećajnost, razumijevanje, samopoštovanje i ispravan odnos s drugima, kao i to da, iako odijelo ne čini čoveka, doprinosi prvom utisku koji će drugi steći kada je ugledaju i na osnovu kog će o njoj suditi i prije nego što je upoznaju. Saznajte kako možete pomoći svojoj djevojčici da jednog dana postane upravo takva – dama.

1. Budite primjer

Najbolji način da naučite svoje dijete da bude prava mala dama jeste da se i vi tako ponašate. Djeca uče po modelu i, ako vaša ćerka vidi da se ponašate i oblačite kao dama, velika je vjerovatnoća da će i sama poći vašim stopama.

2. Riječi su važne

Za svaku damu, važno je ponašanje, a to podrazumijeva i izgovorene riječi. To ne znači da treba da se suzdržavate samo od psovanja, već i od ogovaranja i obraćanja nekome na način koji bi se mogao smatrati nepristojnim i zlonamjernim. Valjalo bi pomenuti i da tu spada potcjenjivanje drugih i autoritativnost. Navike i obasci ponašanja formiraju se na samom početku života, zato pripazite na svaku riječ.

3. Odjeća za dame

Odjeća ne čini čovjeka, da, ali ako obratite malo više pažnje na odjeću namjenjenu djevočicama koja je izložena u prodavnicama, primijetićete da one ne pristaju damama. Dječije haljinice, pantalone i košuljice sve češće predstavljaju sitnije verzije odjeće kakvu nose odrasli, a nerjetko su ti komadi neprikladni. Zato pažljivo razmislite pri kupovini kakav utisak će izgled vaše ćerke ostaviti i kako će on uticati na njeno samopouzdanje. Nije naodmet napomenuti da je odjeća jedne dame uvijek čista.

4. Ponosna na ženstvenost

U današnje vrijeme, žene mogu biti snažne, nezavisne i samopouzdane i zadržati svoju ženstvenost. I sami ste više puta bili svjedok toga da graciozne i šarmantne osobe ostavljaju jači utisak. Zato je ohrabrite da bude graciozna i, u svakoj situaciji, ljubazna i saosećajna.

5. Rad na stavu

Kod mališana se stavovi formiraju rano, zbog čega je važno razgovarati s njima ozbiljno i pomoći im da izgrade ispravan stav prije nego što bude prekasno. Čak i ako je vaša djevojčica najlepša i najmirišljavija na svijetu, niko je neće primjetiti ukoliko je negativna i neprijatna.

6. Pažljivo se ophodite

Duh jednog deteta se najlakše naruši grubošću. Svaki roditelj mora biti vičan grdnji kako bi pomogao svom djetetu da shvati šta je ispravno, a šta ne, ali grubost nikada nije rješenje.

Ukoliko vaša djevojčica želi da obuče haljinicu koja nije oprana, objasnite joj zbog čega je to loša ideja, umjesto da je jednom rečenicom rasplačete – što, priznajmo, s najmlađima nikada nije tako teško.

yumama