Udruženje poslodavaca FBiH: Omogućiti domaćim kompanijama povrat PDV-a iz inostranstva

Udruženje poslodavaca FBiH: Omogućiti domaćim kompanijama povrat PDV-a iz inostranstva

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u Bosni i Hercegovini, uputilo je otvoreno pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora BiH, u kojem traži da hitno pokrenu inicijative za potpisivanje bilateralnih ugovora koji bi omogućili kompanijama iz povrat PDV-a iz inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA).

U pismu navode da više od 20.000 članica Udruženja poslodavaca FBiH PDV obveznika duže od deset godina ne mogu realizirati svoje pravo na povrat PDV-a iz inostranstva.

“Duže od deset godina UPFBiH je insistiralo na izmjeni članova 94. i 95. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje principa uzajamnosti povrata PDV-a, odnosno, zaključivanja bilateralnih sporazuma sa drugim državama, na osnovu kojih bi bh. privrednici ostvarili pravo na povrat PDV-a iz inostranstva.

Zbog odbijanja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da izvrši izmjene Pravilnika, UPFBiH je podnijelo krivičnu prijavu 20. novembra 2019. godine protiv članova UO UIOBiH. Na osnovu naše prijave, a po nalogu Tužilaštva BiH SIPA vrši istražne radnje”, navodi se u pismu.

Dodaju da je nakon podnesene krivične prijave, UO UIO BiH prošle godine donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim su izmijenjeni članovi 94. i 95. na način da se stvaraju zakonske pretpostavke za uspostavljanja principa uzajamnosti povrata PDV-a.

“No, bez obzira što su donesene izmjene i dopune Pravilnika, nadležne institucije BiH još nisu pokrenule postupak za zaključenje bilateralnih međunarodnih ugovora. Države sa kojima treba zaključiti ugovor, a koje imaju uslov uzajamnosti i ne vraćaju PDV bh. kompanijama već godinama su: Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Poljska, Češka, Grčka, Bugarska, Rumunija, Španija i Švajcarska”, navodi se u pismu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjećaju da su nadležne institucije Hrvatske još 2011. godine uputile institucijama u BiH pismo namjere za potpisivanje sporazuma, na osnovu kojeg bi bio omogućen povrat PDV-a kompanijama u BiH, ali potpisivanje sporazuma nije bilo moguće dok se ne usvoje izmjene i dopune Pravilnika.

“Udruženje poslodavaca FBiH je 26. novembra 2020. godine uputilo Ministarstvu finansija i trezora BiH i Vijeću ministara BiH dopis u kojem smo zatražili hitno pokretanje inicijative za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora u skladu sa članom 4. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora. Međutim, do danas, ništa nije urađeno po tom pitanju”, stoji u pismu.

Navode i da su, ponovo, 12. marta uputili urgenciju i ukazali na značaj zaključivanja bilateralnih međunarodnih ugovora, ali da nikada nisu dobili odgovor od Vijeća ministara BiH, niti od nadležnog ministarstva.

“O značaju hitnog potpisivanja bilateralnih ugovora o uzajamnom povratu PDV-a za bh. privrednike, najbolje govori činjenica da bi iznos PDV-a koji bi se vratio bh. privrednicima iz Hrvatske bio sedam puta veći od iznosa PDV-a koji bi se iz Budžeta BiH vraćao privrednicima u Hrvatskoj”, navodi se u pismu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH javno pozivaju Tegeltiju i Bevandu da hitno pokrenu inicijativu za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora, pogotovo sa Hrvatskom i Slovenijom čime će se omogućiti povrat PDV-a domaćim privrednicima na bazi reciprociteta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica