Portal 072info

UEFA izdvojila 2 miliona eura: BiH dobiva još jedan savremeni stadion

Predstavnici Fudbalskog saveza BiH sa zvaničnicima Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas su razgovarali o načinima realizacije projekta izgradnje savremenog stadiona na pomoćnom terenu u naselju Prvu maj. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 KM.

Kako je istaknuto, Grad Goražde je među 14 lokalnih zajednica koje su aplicirale, a potom odabrane od Fudbalskog saveza BiH za izgradnju savremenog stadiona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po riječima v.d izvršnog direktora Sektora za administraciju FS BiH Nihada Hodžića, UEFA je za izgradnju sportske infrastrukture u BiH izdvojila oko 2 miliona eura, a sada su na potezu lokalne zjednice koje bi takođe trebale sufinsirati projekte od interesa za razvoj sporta.

“Raspodjela sredstava od UEFA-e ide otprilike oko 260.000 KM po lokalnoj zajednici dok je njihovo učešće oko 200.000 KM, za nabavku i polaganje same vještačke trave. Mi cijenimo da će ovo biti veliki doprinos u radu svih selekcija fudbalskih ekipa u Gradu Goražde i okolini. Sadašnji pomoćni teren je takav da ne daje mogućnosti za kvalitetan rad i treniranje”, kazao je Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasio je da je obaveza projekt realizirati u toku ove godine.

“Zbog objektivnih razloga malo kasnimo jer čekali smo realizaciju zbog potpisivanja ugovora sa UEFA-om, ali utvrđujemo dinamiku priprema svih lokalnih zajednica tako da će vjerovatno Grad Goražde realizovati do proljeća naredne godine. Realizacija i za ostale projekte kreće ovih dana, tako da u planu imamo već prvih pet lokalnih zajednica koji će u narednih mjesec do dva završiti sa implementacijom projekta”, pojasnio je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je riječ o bitnom projektu za ovaj dio BiH.”Mi smo zaista prihvatili ovaj projekat koji je veoma interesantan i potreban našem gradu. Svjesni smo na kakvom pomoćnom terenu treniraju naši sportisti i na bazi toga mi smo u budžetu predložili 70.000 KM da imamo kao osnovu, međutim ovdje je potrebno oko 200.000,00 KM, zbog toga smo zamolili BPK da se uključi i zahvalni smo što je to prihvatio. Ostatak sredstava ćemo obezbjediti kroz rebalans budžeta”, pojasnio je Ramović.

Sekratar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić potvrdio je da će kantonalna vlada podržati projekt.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“BPK Goražde će se uključiti u sufinansiranje ovog dijela koji opterećuje lokalnu zajednicu jer smatramo da je ovo projekt koji nadilazi lokalnu zajednicu i jedan je od interesa za BPK-a. O samom načinu sufinansiranja dogovorit će se Gradska uprava i Vlada Kantona”,  kazao je Sijerčić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FENA

Podijelite članak
  • 25
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME