UEFA ZVANIČNO POTVRDILA: Zmajevi u prvom šeširu kvalifikacija za Euro 2016 u Francuskoj

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

ReprezentacijaBiH

Sa velikim nestrpljenjem čekao se završetak dvodnevnog zasjedanja Izvršnog odbora UEFA-e na kojemu je donešena definitivna odluka o načinu kvalifikacija za Euro 2016 u Francuskoj, prenosi Reprezentacija.ba.

Dobre vijesti stižu iz Švicarskog Nyona u kojemu je čelništvo UEFA-e odlučilo kako će Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Euro 2016 biti svrstana između devet reprezentacija koje će biti nosioci u grupama.

Iako su neslužbene najave govorile kako bi se Zmajevi mogli naći u ovoj povlaštenoj poziciji, UEFA je sve do danas čekala sa objavom ljestvice reprezentacija po kojoj će biti raspoređene reprezentacije nositelji. Na sreću, novo pravilo po kojemu se ovaj redosljed reprezentacije ne određuje kao u prijašnjim žrijebovima, pogodovao nam je, pa smo deveta, najslabija reprezentacija nositelj.

Prva jakosna grupa: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija i Bosna i Hercegovina

Druga j.g. : Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska i Irska

Treća j.g. : Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska

Četvrta j.g. : Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

Peta j.g. : Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija i Kipar

Šesta j.g. : Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andorra, San Marino i Gibraltar

Kvalifikacije za Euro 2016 počinju u septembru, a tokom njih će se igrati utakmice svim danima u sedmici osim ponedjeljkom, dok je jedna od novosti i premijerni nastup reprezentacije Gibraltara koja će biti jedna od 53 selekcije koje će se boriti za plasman na završni turnir u Francuskoj.

Treba napomenuti da će na prvenstvu po prvi put učestvovati 24 reprezentacije, te da će se iz svake grupe plasirati po dvije najbolje, te treća najbolja selekcija iz svih skupina.

depo.ba