Ugled države tokom migrantske krize spasili su humanitarni radnici

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini u protekle četiri godine otkrila je mnoge nedostatke sistema. Obraz i ugled države spasili su humanitarni radnici. Bez organizacija Crvenog križa u Unsko-sanskom kantonu, teško je predvidjeti kakvo bi danas bilo stanje u ovoj regiji.

Samo u improviziranom kampu Vučjak, za nešto više od šest mjeseci, Crveni križ Bihaća i Unsko-sanskog kantona podijelio je milion i 800 hiljada obroka. Bio je to jedan od najtežih trenutaka u protekle četiri godine.

„Mislilo se da će taj kamp kao kamp proći jako brzo, da će evropska zajednica tad djelovati, da će naći rješenje. Međutim, to se nije desilo, nije se našlo rješenje, pa smo šest-sedam mjeseci proveli na Vučjaku sa svojim ljudima, bez ičije pomoći“, podsjeća Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Posebno teški momenti su bili i blokada državne granice u Velikoj Kladuši i požar u kampu Lipa. Međutim, zadaća Crvenog križa je prvenstveno briga o domaćem stanovništvu.

„Crveni križ ne radi samo migrantsku krizu. Mi imamo projekte i za naše socijalno ugroženo stanovništvo. Mogu da kažem da je 435 porodica u saradnji sa Crvenim križem putem Cash projekta zimskog dobilo po 150 KM, putem pošte, sa ugovorom koji smo potpisali, da smo sad prije neki dan podijelili 260 paketa za najugroženije porodice“, ističe Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK-a.

Posla ima uvijek i radi se mnogo. U ovoj organizaciji su nam objasnili i kako zapravo izgleda jedan njihov radni dan.

„Jedan normalan dan volontera je da priprema akcije tj. tradicionalne aktivnosti Crvenog križa, učestvuje u akciji dobrovoljnog darivanja krvi te nabavci i pripremi paketa i distribuciji za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva. Također, volonteri daju svoj doprinos u migrantskoj krizi gdje kroz razne aktivnosti pokušavaju da olakšaju patnje“, objašnjava Adnan Kurtagić, uposlenik Crvenog križa USK-a.

Koliko je zapravo bio težak njihov posao, govori i činjenica da su kao najsretniji trenutak u protekle četiri godine odabrali otvorenje kampa Lipa kod Bihaća.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE