AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Visoko zarazna varijanta COVID-19, prvi put identificirana u Velikoj Britaniji, ne uzrokuje težu bolest kod hospitaliziranih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu “The Lancet”.

Soj poznat kao B.1.1.7 otkriven je u Velikoj Britaniji potkraj prošle godine i postao je najčešći u Sjedinjenim Američkim Državama, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Reuters

U objavljenoj studiji analizirana je grupa od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine te su se upoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

– Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima, jer je riječ o real-world study, pružaju početna uvjeravanja da težina bolesti kod hospitaliziranih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije značajno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi – navode naučnici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo “The Lancet” utvrđuje se da će vakcine biti vjerovatno učinkovite protiv britanske varijante s obzirom na to da nema očitog povećanja stope ponovne zaraze u poređenju sa drugim varijantama.

Prema naučnicima, britanska varijanta je oko 40 do 70 posto zaraznija od prijašnjih dominantnih varijanti.

U studiji se također potvrđuju prijašnji nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.