AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Kampanje cijepljenja ispunjavaju obećanje suzbijanja Covid-19, ali vlade i kompanije sve više prihvaćaju ono na što epidemiolozi već dugo upozoravaju – da će cirkulacija virusa biti i u budućnosti.

Epidemiolozi upozoravaju da će virus cirkulirati godinama, pa čak i decenijama, ostavljajući društvu koegzistenciju s Covid-19 jednako kao i s drugim endemskim bolestima poput gripa, ospica i HIV-a.

Stručnjaci smatraju da lakoća širenja koronavirusa, pojava novih sojeva i loš pristup cijepljenju u većini zemalja znače da bi se Covid-19 mogao prebaciti s pandemijske na endemsku bolest, što podrazumijeva trajne promjene u osobnom i društvenom životu.

“Prolazeći kroz pet faza tuge, moramo doći do faze prihvatanja da nam životi neće biti isti”, rekao je Thomas Frieden, bivši direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Dodao je da misli da svijet nije zaista usvojio činjenicu da su to dugoročne promjene. Endemski Covid-19 ne mora značiti i nastavak ograničenja, rekli su stručnjaci za zarazne bolesti, uglavnom zbog toga što su cjepiva toliko efikasna u sprečavanju teških bolesti i smanjenju broja hospitalizacija i smrti.

Hospitalizacije su već pale za 30 posto u Izraelu nakon što je cijepljena trećina populacije. Očekuje se da će smrtni slučajevi izazvani Covid-19 u Izraelu naglo pasti u narednim tjednima.

Međutim, neke organizacije planiraju dugoročnu budućnost u kojoj se metode prevencije poput zaštitinih maski i ispitivanja nastavljaju u nekom obliku.

U međuvremenu se brzo pojavljuje nova i potencijalno unosna industrija Covid-19, jer poduzeća ulažu u robu i usluge kao što su nadzor kvaliteta zraka, filteri, dijagnostički setovi i novi tretmani.