Portal 072info

Ugodne temperature i jeftino zemljište privlače Arape u BiH

The Associated Press je napravio opširan tekst o turistima iz Arapskih zemalja koji su već počeli da rezervišu odmore izvan svojih država, a jedna od najpopularnijih destinacija je Bosna i Hercegovina.

 

Kao glavni razlog zbog kojeg građani Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara dolaze u našu zemlju navode se ugodne ljetne temperature i lokalno muslimansko stanovništvo. Privučeni jeftinim zemljištem i radnom snagom, arapski investitori stižu u Bosnu i Hercegovinu. Grade hiljade domova i hotela oko glavnog grada Sarajeva i promovišu Bosnu i Hercegovinu kao odredište za srednju klasu koja je u potrazi za jeftinijom alternativom u odnosu na glamurozna švicarska odmarališta.

To je i poticaj za privredu BiH koja se još uvijek oporavlja od rata i bori sa nezaposlenošću koja iznosi preko 40 posto. Svu izgradnju vrše domaće firme osiguravajući nova radna mjesta.

“Turizam u BiH ima svijetlu budućnost. Zemlja je predivna”, rekao je Jasem Ahmed Al Kanderi, šef kompanije Gulf Estate iz Kuvajta.

Njegova kompanija je izgradila nedavno otvoreno prvo odmaralište finansirano novcem iz arapskih zemalja. Nalazi se jugozapadno od Sarajeva i uključuje 160 pojedinačnih kuća i stanova izgrađenih oko umjetnog jezera odakle se pruža pogled na planine gdje su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine.

“To je turističko selo, ali i investicijska prilika. Uspjeli sm promovisati bh. turističke potencijale i ponosni smo što smo prvi koji su završili projekt”, kaže Al-Kanderi, a prenosi portal N1.

Ali, projekt koji je koštao 27 miliona evra čini se sićušnim u usporedbi s onom koji planira izvesti Ismail Ahmed, šef kompanije Buroj iz Dubaija.

On namjerava izgraditi grad Buroj Ozone 15-tak kilometara od Sarajeva, u blizini planine Bjelašnica.

U aprilu bi trebala početi gradnja 2.000 vila, 60 hotela i 186 stambenih zgrada uključujući šoping centre, restorane i fontane.

Nadmorska visina od skoro 1.000 metara i prosječna temperatura od 25 stepeni Celzijusa ponudiće bijeg za mnoge iz Dubaija gdje ljetne temperature iznose i do 49 stepeni.

“Potrošili smo milione na marketing”, kazao je Ahmed.

Posljednjih godina Sarajevo bilježi značajan porast u sektoru turizma. U glavni grad BiH dolaze turisti iz zapadnih zemalja i Blliskog istoka. Najveći rast bilježi se u dolascima iz Kuvajta.

N1

Podijelite članak