Ugostitelji najavili proslave Nove godine, inspektori i policija kontrole

20191231 2 40108036 50825787
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pojedini ugostiteljski objekti na području Kantona Sarajevo počeli su reklamirati zabave povodom dočeka Nove godine uz poštivanje epidemioloških mjera. S obzirom da su na snazi mjere kriznih štabova, za N1 je potvrđeno da će biti vršene kontrole objekata kako bi se utvrdilo da li se poštuju donesene mjere.

Podsjetimo, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je ranije za N1 kako će dosadašnje mjere – zabrana kretanja iza 23 sata i ograničavanje broja ljudi u zatvorenim prostorima – ostati na snazi i tokom novogodišnje noći.

“S obzirom da su pojedini hoteli i ugostitelji u Sarajevu najavili tradicionalno organizovanu proslavu Nove godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, također, pripremaju plan nadzora i timove koji će u saradnji sa Jedincom za podršku MUP-a KS raditi te večeri, odnosno kontrolisati poštivanje donesnih mjera. Ukoliko dođe do određenih promjena bilo na Federalnom ili nivou Kantonalnog kriznog štaba, svakako ćemo biti spremni da se tome prilagodimo”, rekla je za N1 Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Podsjetila je da je od 21. oktobra ove godine uvedena mjera kojom se propisuje da u ugostiteljskim objektima može boraviti maksimalno 30 gostiju, bez obzira na kvadraturu prostora, uz poštivanje propisane distance od dva metra među stolovima i najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom. Također, ni na otvorenom prostoru nije dozvoljen skup koji broji ivše od 30 osoba.

“U proteklom mjesecu sanitarni inspektori KUIP-a i inspektori za hranu su kontrolišući važeće naredbe izvršili ukupno 2.120  inspekcijskih nadzora, u kojima su radi nepoštivanja fizičke distance, konzumiranja nargile unutar objekata, prekobrojnosti gostiju ili rada nakon 23:00 sata, ugostiteljima u KS izdali 54 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 95.145,00 KM”, dodala je Brdarić.

Kazne za nepoštivanje naredbi predviđene Zakonom o prekršajima i javnom redu i miru KS iznose od 500 KM do 1.500 KM, ali su na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelji mogu biti kažnjeni i s drastično većim kaznama.

N1

GODISNJICA
MARKETING